Voor kinderen met genetische aanleg voor diabetes type 1 is het misschien extra belangrijk om niet te veel suiker te eten. Onderzoekers van de DAISY studie ontdekten dat suikerconsumptie het proces versnelt waarbij de insulineproducerende cellen kapot gaan.
Diabetes type 1 ontstaat als het afweersysteem de insulineproducerende cellen aanvalt. Te veel snoepen is niet de oorzaak, zoals mensen uit je omgeving wel eens kunnen denken. Genen en invloeden van buitenaf spelen een rol. Voeding wordt niet vaak in verband gebracht met het proces van eerste afweerstoffen naar de diagnose diabetes, maar heeft suiker dus mogelijk ook een invloed. Hoe zit dat?
Voortekenen van diabetes
Duitse en Amerikaanse wetenschappers volgden 1893 kinderen met een verhoogd genetisch risico op diabetes type 1. Van hen kregen 142 kinderen voortekenen van diabetes. Dat zagen de onderzoekers aan de afweerstoffen in het bloed. Bij de laatste controle, rond 10-jarige leeftijd, hadden 42 van deze 142 kinderen diabetes.
Suikerhoudende drankjes
Bij alle kinderen brachten de onderzoekers het eetpatroon in kaart. Hieruit blijkt dat suiker geen voortekenen van diabetes veroorzaakt. Maar wie al te maken heeft met die voortekenen, loopt bij een hoge suikerinname wel meer risico om diabetes te krijgen. Vooral suikerhoudende drankjes verhogen het risico op diabetes bij deze kinderen. Fruitsappen zouden geen effect hebben.
Waarom veel suiker de bètacellen aantast
De onderzoekers hebben meerdere redenen om te denken dat suiker de ontwikkeling naar diabetes versnelt. De eerste reden is een direct effect: door veel suiker zouden insulineproducerende bètacellen slechter gaan werken.
Daarnaast zijn bètacellen al verzwakt als ze aangevallen worden door de afweer. Als je veel suiker in je bloed hebt, moeten de bètacellen juist harder werken. Dan leggen verzwakte cellen eerder het loodje. En ze zijn ook nog eens beter zichtbaar voor de afweer omdat ze zo hard werken.
Niet alle studies over suiker en het ontstaan van diabetes type 1 zeggen hetzelfde. Volgens sommige onderzoekers is er geen verband, volgens andere wel. De onderzoekers van de DAISYstudie (Diabetes and Autoimmunity Study in the Young) stellen nu dat een hoge suikerinname alleen invloed heeft bij kinderen met genetische aanleg voor diabetes.
Het DAISY project
Dit nieuwe onderzoek hoort bij het grote DAISY project waaraan duizenden kinderen met een verhoogd genetisch risico voor diabetes type 1 meedoen. Sinds 1993 volgt de DAISY studie de kinderen vanaf hun geboorte. Wanneer de eerste antistoffen zijn gevonden, nemen de onderzoekers elke 3-6 maanden bloed en ontlasting af om de (eventuele) ontwikkeling naar diabetes te volgen. Ook kijken onderzoekers naar de rol van vitamines, voeding en inentingen.