Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Virussen spelen misschien een belangrijke rol bij het ontstaan van diabetes type 1. Na een infectie zou het proces sneller gaan. Welke virussen zijn dat en moet je iets doen om infecties bij kinderen te voorkomen?

Voordat jij of kind de diagnose diabetes kreeg, kreeg je lichaam al te maken met voortekenen. In je bloed zitten al antistoffen tegen de bètacellen, soms jaren eerder. Hoe lang ze daar al in zaten en wanneer ze voor het eerder aanwezig waren, zal je nooit weten. Voor de diagnose heb je immers nog geen klachten. Maar onderzoekers proberen overal ter wereld om dat proces in kaart te brengen.

Antistoffen aanmaken

Wanneer iemand een antistof gaat aanmaken, is niet te voorspellen. Ook hoe snel de ontwikkeling naar diabetes gaat, is bij iedereen verschillend. En niet iedereen krijgt uiteindelijk diabetes.

Virus als trigger

Een trigger kan leiden tot de productie van een antistof. Dat verhoogt het risico dat je diabetes krijgt. Virussen zouden zo’n trigger kunnen zijn, op verschillende momenten. Een virus zou bijvoorbeeld bijdragen aan de ontwikkeling van de eerste antistoffen. Of de tweede of derde antistof zit in het bloed na een virusinfectie. Of een virus is een trigger van meerder antistoffen in het bloed naar het begin van diabetes.

Het zou ook kunnen dat een virus zorgt dat de bètacel zich eerder vergist bij de productie van inuline. Daardoor gaat de cel per ongeluk een ander eiwit maken, waardoor het de aanval van het afweersysteem uitlokt. Hoe dan ook, infecties met virussen zouden daarom het proces naar diabetes kunnen versnellen.

Bijna alle kinderen die diabetes krijgen, hebben als baby of peuter minstens één virus gehad. Maar heel veel kinderen krijgen wel eens een infectie. Als je kind een keer ziek is, is dat dus niet alarmerend. Het zegt nog niet dat je kind diabetes krijgt, maar dat de kans net iets hoger is. Of je diabetes krijgt, is van veel factoren afhankelijk

Welke virussen?

Een onderzoek met 23 virussen vond een verband voor het epstein-barr virus (EBV). EBV is een herpesvirus dat klierkoorts, zoals de ziekte van Pfeiffer en sommige zeldzame vormen van kanker, zoals hodgkinlymfoom kan veroorzaken.

Ook antistoffen tegen een ander virus, CVB1, worden vaker gevonden bij kinderen met diabetes dan bij kinderen zonder diabetes. Een infectie met dit virus lijdt vaak tot een verkoudheid, maar kan soms ook ernstigere gevolgen hebben. CVB1 behoort tot de groep van enterovirussen. Deze groep is inmiddels al in meerdere studies in verband gebracht met een snellere ontwikkeling van auto-immuniteit naar diabetes.

Bètacellen worden wel eens ‘opgegeten’ door afweercellen. Dat maakt niet uit, er gebeurt niets. Behalve als die cel geïnfecteerd was met een enterovirus, dan begint een andere afweerreactie. Precies deze afweerreactie speelt ook een grote rol bij het ontstaan van diabetes. Bepaalde genen bij mensen met diabetes zorgen voor een sterkere reactie op een infectie door een enterovirus

Bepaalde genen bij mensen met diabetes zorgen voor een sterkere reactie op een infectie door een enterovirus. Dit wijst er op dat genetische aanleg in combinatie met infecties met enterovirussen bij sommige mensen de kans op diabetes vergroot.

Infecties bij baby’s

Vooral infecties bij baby’s zouden de kans op diabetes verhogen. Wie in de eerste 6 maanden van leven een infectie met een virus of specifiek een longinfectie heeft gehad, heeft 9% meer kans om diabetes te ontwikkelen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!