​Diabetes type 1 komt niet door vaccinaties

Redactie van diabetestype1.nl
Redactie van diabetestype1.nl • 28 juni 2017
shrine20170628-15462-q2pkdx.jpg

Steeds meer mensen maken zich ongerust over vaccinaties. Hoe zit het met vaccinaties en de kans op diabetes type 1? Engelse onderzoekers verzamelden alle onderzoeken over vaccinaties en diabetes type 1 en vergeleken de uitkomsten.

Bijna overal ter wereld komt diabetes type 1 steeds meer voor. Wetenschappers weten niet precies hoe dat komt. Deze toename is ongeveer begonnen sinds jonge kinderen op grote schaal gevaccineerd worden. Veel onderzoekers hebben dan ook gekeken of er een verband is tussen vaccinaties en de kans op diabetes type 1.

Zo werken vaccinaties

Een vaccinatie zorgt ervoor dat je bepaalde ziekten niet meer kunt krijgen. Je krijgt een klein beetje ziekteverwekkers, bijvoorbeeld een virus, ingespoten maar je wordt er niet ziek door. Je lichaam maakt wel antistoffen tegen de ziekte waardoor je deze ziekte nooit krijgt.

Bij diabetes type 1 is het afweersysteem te fanatiek: het valt de insulineproducerende cellen aan. Ander onderzoek liet zien dat die reactie mogelijk in gang wordt gezet na een virusinfectie. Het zou dus niet gek zijn als er een verband zou zijn tussen vaccinaties en diabetes type 1.

Alle resultaten samengevoegd

Engelse wetenschappers hebben al het onderzoek naar vaccinaties en diabetes type 1 verzameld en samengevoegd. Zo konden ze goed onderzoeken of er een verband is, dat heet een meta-analyse. Ze vonden 23 onderzoeken naar 16 verschillende vaccinaties. In totaal is gekeken naar 13.323 mensen met diabetes type 1.

Geen verband met vaccinaties

De onderzoekers vonden in de meta-analyse op geen enkele manier een verband tussen vaccinaties en de kans op diabetes type 1. In landen waar kinderen niet gevaccineerd worden en minder diabetes type 1 voorkomt, staat dit dus ook los van elkaar. De meta-analyse stond in 2016 in het vakblad Diabetologia.

Door vaccinaties krijg je dus geen diabetes type 1. Waardoor dan wel? Daar zijn allerlei ideeën over. Waarschijnlijk spelen veranderingen in onze omgeving een rol. Sinds het begin van grootschalige vaccinaties, begin jaren 50, zijn er ook talloze andere dingen veranderd in de maatschappij.

Wanneer je kind diabetes type 1 krijgt vraag je je natuurlijk af ‘waarom? En waarom nu?’. Er is nog veel onduidelijk over het ontstaan van diabetes type 1. Maar je hoeft je geen zorgen te maken over vaccinaties. Die zorgen niet voor een hogere kans op diabetes type 1.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!