Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Kinderen die met een keizersnede geboren hebben waarschijnlijk een grotere kans om diabetes te krijgen. Genen lijken een rol te spelen bij die extra kans en darmbacteriën hebben er ook iets mee te maken, denken onderzoekers.

Onderzoekers pakten het een paar jaar geleden groots aan. Zij vergeleken 20 studies met in totaal 2 miljoen geboortes. Uit hun onderzoek blijkt dat een keizersnede een 20% verhoogt risico geeft op diabetes.

In Duitsland is onderzoek gedaan met 1650 kinderen met een ouder met diabetes. Deze kinderen hebben dus al iets meer kans op diabetes. Een keizersnede maakte het risico nog hoger. De kinderen die via een keizersnede ter wereld kwamen, krijgen 2 keer zo vaak diabetes als kinderen waarbij een keizersnede niet nodig was. Dat is een stuk meer dan de 20% uit het andere onderzoek. Maar in dat onderzoek bekeken ze een algemene groep, in Duitsland een speciale groep.

Sneller van antistoffen naar diabetes

Als je geboren wordt via een keizersnede, dan maakt dat niet uit voor de kans dat je antistoffen gaat maken. Maar heb je eenmaal antistoffen, dan gaat het sneller. Je ontwikkelt eerder diabetes.

Afweergenen

Of deze kinderen na een keizersnede echt een verhoogd risico hadden, lag ook aan de genen van deze kinderen. Van een groep genen, genaamd HLA, is het bekend dat die met diabetes te maken hebben. Maar bij een keizersnede waren het juist niet die bekende genen. Het waren andere genen. Deze genen hebben wel met de afweer te maken. Heb je een keizersnede gehad en heb je toevallig ook die genen? Dan reageert je lichaam misschien dus anders op antistoffen, volgens de Duitse onderzoekers.

Darmbacteriën

Een keizersnede, eventueel samen met bepaalde genen, is dus een risicofactor. Het is nog niet zeker, waar dat precies aan ligt. Maar verschillende onderzoekers denken dat de darmbacteriën de boosdoeners zijn. Tijdens de geboorte komen de eerste bacteriën in de darm van de baby.

Bij een natuurlijke geboorte krijgt het kind bacteriën vanuit vagina, huid en darmen van de moeder. Dit zijn vooral de groepen Enterobacteriën en Lactobacillen. Via een keizersnede komen vooral bacteriën van de huid van de moeder in de baby terecht. Daar krijg je een andere darmflora van.

Slechts één van de factoren

Mensen met diabetes hebben ook vaak een andere darmflora dan mensen zonder diabetes. Maar er zijn heel veel factoren die de darmflora beïnvloeden. Geboren worden via een keizersnede zou maar één factor zijn. Diabetes krijg je ook niet door één oorzaak. Maar een keizersnede is wel een risicofactor.

Helaas kun je er niets aan doen als je via een keizersnede geboren bent of je kind via een keizersnede geboren moeten worden. Het onderzoek is vooral bedoeld om meer kennis te krijgen over het ontstaan van diabetes. En dat is nodig om tot nieuwe behandelingen te komen.