Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Borstvoeding geeft je kind om veel redenen een goede start, en ook als het gaat om de kans op diabetes type 1. Hoe langer een baby de borst krijgt, hoe kleiner het risico. Via moedermelk krijgt een kind meer gunstige darmbacteriën die voorkomen dat de afweer ontspoort.

Australische wetenschappers verzamelen gegevens van 3.595 kinderen. Bij kinderen die geen borstvoeding kregen, kwam diabetes het meest voor op 21-jarige leeftijd. Minder dan vier maanden borstvoeding verlaagde de kans met 27% en meer dan vier maanden met 55%.

Samenstelling van moedermelk

De vraag is wat uit moedermelk nu zo gezond is dat het helpt om diabetes te voorkomen. Het antwoord is nog niet compleet, maar vaststaat dat borstvoeding via de darmen helpt om de afweer op te bouwen. Borstvoeding bevat bepaalde stoffen, oligosachariden, die in de darm een voedingsbodem vormen. Op die voedingsbodem groeien vooral goede darmbacteriën.

Borstvoeding heeft indirect invloed op de ontwikkeling van de afweer en daarmee de kans op diabetes. Hoe langer een kind borstvoeding krijgt, hoe beter de bescherming tegen diabetes type 1. Het Voedingscentrum raadt ook aan om als dat mogelijk is minimaal een half jaar borstvoeding te geven. 

Bacteriën in melk

Borstvoeding is een belangrijke bron van darmbacteriën voor de baby. Zo bevat borstvoeding BifidobacteriumStaphylococcusLactococcusEnterococcus, and Lactobacillus. Darmbacteriën spelen niet alleen een rol bij het verteren van voedsel. Ze zorgen bij kinderen ook voor een goede ontwikkeling van het afweersysteem. 

Kinderen die flesvoeding krijgen, blijken een veel gevarieerdere darmflora te hebben dan kinderen die borstvoeding krijgen. Dat blijkt uit meerdere studies. Ook komt een bepaald type bacteriën, de gram-negatieve, meer voor in de darmen van deze kinderen. Die bacteriën, zoals Bacteroides en Enterobacteria, zouden betrokken zijn bij heftige afweerreacties. Zo kunnen die bacteriën de kans verhogen dat je uiteindelijk diabetes krijgt.

De eerste dagen

Zelfs de eerste dagen na de geboorte zijn belangrijk voor de opbouw van een gezonde darmflora, zeggen Amerikaanse onderzoekers die meerdere studies bekeken. Na de geboorte is voeding de belangrijkste bron van bacteriën. Bifidobacteriën zijn bijvoorbeeld al binnen twee of drie dagen volop aanwezig als een baby borstvoeding krijgt. Andere gunstige soorten krijgen dankzij deze bacteriën meer kans, ziekteverwekkende bacteriën juist minder.

Bronnen:

Australisch onderzoek met ruim 3.000 kinderen
Systematische review over de effecten van borstvoeding
Opbouwen van en de rol van darmflora.