Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Even in de zon en je lichaam maakt weer wat vitamine D aan. Ook krijg je deze vitamine via voeding binnen. Toch komt een tekort aan vitamine D veel voor, bij kinderen en volwassenen. Mensen met diabetes hebben nog vaker te weinig vitamine D in hun lichaam. 

In Amerika zijn onlangs 193 kinderen en jongeren (7-18 jaar) getest op vitamine D. De kinderen hadden minimaal een jaar diabetes. Daaruit bleek 90% een tekort te hebben (minder dan 75 nmol/l), waarvan 41% een klein tekort (tussen 50 en 75 nmol/l) en 49% een groot tekort te hebben (minder dan 50 nmol/l).

Vaker een tekort bij diabetes

Kijk je naar een willekeurige groep kinderen, dan heeft ongeveer 70% een klein of groot tekort. Het percentage verschilt nog wel eens in verschillende onderzoeken. Maar duidelijk is wel dat een tekort aan vitamine D meer voorkomt bij kinderen en jongeren met diabetes.

In noordelijke gebieden is de kans op een vitamine D tekort groter. Het is immers een deel van het jaar maar kort licht. Diabetes komt ook wat meer voor in Scandinavië en Canada. Wetenschappers denken ook daarom dat vitamine D en diabetes iets met elkaar te maken hebben. Maar zeker is dit nog niet.

Extra vitamine D

Voldoende vitamine D biedt mogelijk bescherming tegen diabetes. Hoe eerder beginnen met extra toediening, hoe beter, blijkt uit onderzoek met muizen die extra gevoelig zijn voor diabetes. Kregen de muizen tussen 3 en 14 weken extra vitamine D dan kreeg 35% uiteindelijk diabetes. Bij de muizen die geen vitamine D hadden gehad was dit 58%. Na 14 weken helpt het bij muizen niet meer om nog extra vitamine D te slikken. Rond die tijd zijn de eerste antilichamen al aanwezig.

Diabetes lijkt minder voor te komen bij kinderen die extra vitamine D krijgen. Maar echt bewezen is dat nog niet. Of je het kan voorkomen is nog maar de vraag, maar mogelijk is de kans dus kleiner.

Je kunt een vitamine D tekort zien als een van de vele omgevingsfactoren die de kans op diabetes kunnen vergroten. Vitamine D wordt al aangeraden voor kinderen tot 4 jaar en tijdens de zwangerschap. Al voor de geboorte lijkt vitamine D een beschermende werking te hebben tegen diabetes.