Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Het is voor de toekomst, maar interessant: een nieuwe techniek stimuleert speciaal ontworpen cellen die insuline aanmaken, bijvoorbeeld na transplantatie. Blauw licht geeft de cellen een extra boost om meer insuline aan te maken wanneer dit nodig is.

Amerikaanse onderzoekers hebben speciale cellen ontworpen die wanneer je er licht op schijnt, meer insuline aanmaken dan normaal. Zo kun je zonder medicijnen de hoeveelheid insuline veranderen. Dit zou een makkelijke manier zijn om snel je (getransplanteerde) insulineproducerende cellen aan te sporen om meer insuline af te geven.

Kettingreactie in cel

Hoe werkt het normaal gesproken? Een insulineproducerende cel gaat insuline aanmaken en afgeven als de cel voelt dat de bloedsuikers hoog zijn. Een kettingreactie binnen in de cel zet dan de aanmaak van insuline aan. Een belangrijk eiwit binnen deze kettingreactie is cyclic adenosine monophasphate (cAMP).

Blauw licht

Onderzoekers hebben een eiwit gemaakt dat gaat werken op het moment dat er blauw licht op schijnt. Dit speciale eiwit maakt op zijn beurt het eiwit cAMP aan. Doordat er meer van dit cAMP-eiwit is, gaat de kettingreactie sneller en wordt er meer insuline aangemaakt.

Dit trucje werkt alleen als bloedsuikers hoog zijn. Hierdoor kun je niet per ongeluk een hypo krijgen.

Voor diabetes type 1 en 2

De Amerikaanse onderzoekers plaatsten deze speciale insulineproducerende cellen in muizen met diabetes type 2, vlak onder de huid. De muizen maakten meer insuline aan onder een blauwe lamp en hadden bovendien beter geregelde bloedsuikers en minder hypers. Bij mensen met diabetes type 1 zouden deze cellen gebruikt kunnen voor transplantatie.

Eilandjestransplantatie

Het transplanteren van nieuwe cellen die insuline aanmaken, eilandjes van Langerhans, gebeurt nu alleen in uitzonderlijke gevallen. Dit komt omdat er nog te veel nadelen aanzitten: er zijn te weinig eilandjes van donoren, na transplantatie zijn levenslang afweerremmende medicijnen nodig, en de getransplanteerde cellen maken vaak niet genoeg insuline aan.

Alleen wanneer nodig

In de toekomst kunnen deze speciale insulineproducerende cellen misschien gebruikt worden in plaats van de eilandjes van donoren. Met deze nieuwe uitvinding is er een extra knopje waarmee je een boost kunt geven aan het natuurlijke proces om insuline aan te maken, maar alleen wanneer het nodig is.

Onderzoekers gebruiken vaker licht als aan/uit knop. Er is zelfs een naam voor: optogenetica. Tot nu toe was dit vooral om hersencellen te laten werken. Maar nu hebben onderzoekers dus deze techniek toegepast voor diabetesonderzoek. Het zal waarschijnlijk wel nog een tijdje duren voordat dit in de praktijk komt.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!