Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Het grote Europese project INNODIA gaat belangrijke nieuwe inzichten over diabetes type 1 opleveren. Wat is INNODIA en wat willen ze bereiken? Welke onderzoeken lopen er binnen INNODIA?

In 2016 is het unieke netwerk INNODIA opgericht binnen Europa, dat kennis en ervaring bundelt om diabetes type 1 beter te begrijpen en dichter bij genezing te komen. Het gaat om een enorm netwerk van 40 partners waaronder 31 academische instituten en klinieken, 6 farmaceutische bedrijven, 2 patiëntenorganisaties en een middelgrote onderneming. Het Diabetes Fonds heeft INNODIA mede gefinancierd.

Gegevens verzamelen op Europees niveau

Sinds de start van INNODIA is een Europese infrastructuur ontwikkeld die het mogelijk maakt om een grote groep mensen met pas gediagnosticeerde diabetes type 1 te volgen, evenals hun eerstegraads familieleden. Er wordt ook bloed, ontlasting en urine verzameld voor onderzoek en alle testen worden uitgevoerd volgens het INNODIA Master Protocol

In Nederland doen het Leids Universitair Medisch Centrum en het Radboud Universitair Medisch Centrum mee.

In 2020 verschillende onderzoeken van start

Mede aan de hand van de kennis en ervaringen die al zijn opgedaan in het INNODIA-project, zijn er 4 nieuwe onderzoeken opgezet. Dat zijn onderzoeken naar nieuwe behandelingen om diabetes type 1 te voorkomen en te genezen, door bijvoorbeeld de insulineproducerende bètacellen te beschermen en te versterken.

Kinderen en volwassenen (5-45 jaar) die in de afgelopen 6 weken de diagnose diabetes type 1 kregen, kunnen meedoen aan deze 4 onderzoeken:

  • MELD-ATG (geleid door Prof D. Dunger, University of Cambridge)
  • Ver-A-T1D (geleid door Prof T. Pieber, Medical University of Graz)
  • Iscalimab trial (CFZ533X2207 - in samenwerking met Novartis)
  • IMPACT (in samenwerking met Imcyse)

INNODIA wordt nauw begeleid door de mensen met diabetes type 1 zelf, via de Patient Advisory Committee (PAC). Meer informatie, ook over meedoen, vind je op de website van INNODIA (je kunt bovenaan bij het vlaggetje de taal veranderen).

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.