Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Ook na jarenlang diabetes hebben veel mensen nog wat eigen insulineproducerende bètacellen. Nu kunnen we aan de buitenkant niet zien hoeveel cellen iemand nog heeft. Wetenschappers werken eraan om ze zichtbaar te maken.

De volgende Nederlandse onderzoekers werken hieraan:

Onderzoeker Waar houdt deze onderzoeker zich mee bezig?
Dr. Maarten Brom.png
Dr. Maarten Brom
Bètacellen zitten diep verstopt in de alvleesklier. Ze maken voor slechts 2% deel uit van de alvleesklier, en liggen ook nog eens verspreid. Je kunt ze niet zien op een normale scan. Maarten Brom en collega's hebben een manier gevonden om de cellen zichtbaar te maken. Hij kwam tot de ontdekking dat het eiwit 'exendine' specifiek bindt aan bètacellen en dat konden ze goed gebruiken. De volgende stap was om een radioactieve tracer te binden aan exendine. Zo kun je bij levende mensen de bètacellen in beeld brengen. De radioactieve tracer kun je meten via SPECT- en PET-scans. De straling van de tracer is overigens zo klein dat hij veilig is.  
web_Martin_Gotthardt.jpg

Prof. dr. Martin Gotthardt
Martin Gotthardt (Radboudumc) werkt samen met Maarten Brom. In de periode 2008-2012 was hij projectleider van het internationale consortium BetaImage. Ze gingen op zoek naar een manier om de insulineproducerende cellen zichtbaar te maken, daarover lees je hierboven bij Maarten Brom. Het is hen gelukt om de bètacellen direct zichtbaar te maken met een speciale camera. Bijvoorbeeld tijdens een eilandjestransplantatie, om te kijken of het goed gaat met de getransplanteerde cellen. Maar de techniek kan ook worden gebruikt om te zien of iemand nog resterende bètacellen heeft. 
Dr. Ben Giepmans.png
Dr. Ben Giepmans 
Ben Giepmans (UMC Groningen) heeft een website ontwikkeld waarop je eilandjes van Langerhans tot in detail kunt bekijken. Een soort Google Earth van de alvleesklier. Hij startte een onderzoeksgroep binnen de afdeling Celbiologie in het UMCG, en speelt een grote rol binnen het Microscopy & Imaging Center. Daar ontwikkelt het team nieuwe technieken voor scanners en microscopie, en bekijkt hoe ze praktisch in te zetten zijn in de praktijk. Daarbij ligt ook een belangrijke focus op bètacellen in de eilandjes van Langerhans, om ook beter te begrijpen hoe diabetes type 1 ontstaat. 


Meer over onderzoek naar het zichtbaar maken van bètacellen:

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesse aan.