Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Er zijn te weinig donoren om iedereen met diabetes type 1 nieuwe eilandjes van Langerhans te geven. Daarom werken onderzoekers hard aan manieren om zelf in het laboratorium nieuwe insulineproducerende cellen te maken.

De volgende Nederlandse onderzoekers werken hieraan:

Onderzoeker Waar houdt deze onderzoeker zich mee bezig?
Prof. dr. Eelco de Koning.png
Prof. dr. Eelco de Koning
Eelco de Koning (LUMC en Hubrecht instituut) werkt aan manieren om de bètacel te vermeerderen. Door nieuwe cellen te maken uit embryonale stamcellen, door huidcellen te herprogrammeren of door stamcellen in de alvleesklier uit te laten groeien tot bètacellen. In het Hubrecht Instituut bouwen ze stamcellen in de alvleesklier om tot bètacellen en zijn ze in staat om grote hoeveelheden bètacellen te maken. Maar als we die nieuwe cellen hebben, dan moeten we ze beschermen tegen het afweersysteem. Daar werkt De Koning aan binnen het consortium RegMed XB. 
Dr. Françoise Carlotti.png
Dr. Françoise Carlotti
Françoise Carlotti (LUMC) en collega’s hebben recentelijk voor het eerst laten zien dat bètacellen cellen onder bepaalde omstandigheden buiten het lichaam veranderen en het hormoon glucagon in plaats van insuline gaan produceren. Ze veranderen van bètacellen in alfacellen. Deze bevinding is van groot belang voor het begrijpen van het ontstaan van diabetes, omdat dit proces een rol zou kunnen spelen in het verlies van insulineproductie. Carlotti is ook betrokken bij RegMed XB, het grootschalige consortium naar de nieuwvorming van insulineproducerende cellen uit stamcellen.
Dr. Marten Engelse.png
Dr. Marten Engelse
De bètacel, de insulineproducerende cel, voelt precies hoeveel insuline hij moet maken om de bloedsuiker op peil te houden. Bij mensen met diabetes type 1 lukt dat niet meer. Marten Engelse (hoofd laboratorium eilandjes van Langerhans in het LUMC) werkt aan een oplossing. Hij houdt zich bezig met het 'isoleren' (uit een alvleesklier halen) en transplanteren van eilandjes van Langerhans. Ter vervanging van de kapotte bètacel bij diabetes type 1. Sinds 2007 werken onderzoekers en artsen in het LUMC, als enige plek in Nederland, aan het isoleren en transplanteren van eilandjes. In het LUMC zijn nu 35 eilandjestransplantaties uitgevoerd en deze mensen hoeven jaren geen insuline te spuiten.


Meer over de onderzoeken naar het vervangen van eilandjes van Langerhans:

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesse aan.