Onderzoekers diabetes type 1: het afweersysteem

Redactie van diabetestype1.nl
Redactie van diabetestype1.nl • 29 maart 2018
update DSense trial.jpg

Het begin van diabetes type 1 is een reactie van het afweersysteem tegen de cellen die insuline produceren. Onderzoek naar deze afweerreactie vormt de basis voor toekomstige genezing van diabetes type 1.

De volgende Nederlandse onderzoekers werken hieraan:

Onderzoeker Waar houdt deze onderzoeker zich mee bezig?
Bart Roep.png
Prof. dr. Bart Roep 
Bart Roep (LUMC en City of Hope) verrichtte al veel baanbrekend werk op het gebied van de afweerreactie bij diabetes type 1. Hij en zijn team onderzoeken nu een nieuwe celtherapie om diabetes type 1 te genezen. Met geld van het Diabetes Fonds richtte Roep een expertisecentrum op voor onderzoek naar diabetes type 1. Daarbinnen meten zij bijvoorbeeld veranderingen in het bloed die te maken hebben met ontstekingen in de eilandjes van Langerhans. Dat kan men bijna nergens ter wereld. 
Dr. Arnaud Zaldumbid (LUMC).png
Dr. Arnaud Zaldumbide
Arnaud Zaldumbide (LUMC) ontdekte dat diabetes type 1 geen vergissing van het afweersysteem is, maar dat de bètacellen onder invloed van onder andere stress een verkeerd eiwit aanmaken. Het afweersysteem herkent dit eiwit als foutief en ruimt de bètacellen op. Hij gaat nu verder onderzoeken wat precies de rol is van deze eiwitten bij de ontwikkeling van diabetes type 1.
Dr. Bobby Koeleman (UMC Utrecht).png
Dr. Bobby Koeleman
Bobby Koeleman (UMC Utrecht) is een expert in genetica in het UMCU. Hij houdt zich vooral bezig met de genetische oorzaken van diabetes type 1, en het vertalen van die kennis naar de praktijk en nieuwe behandelingen voor diabetes. Koeleman werkt met Roep en Zaldumbide samen binnen het Expertisecentrum diabetes type 1 van het Diabetes Fonds.


Meer over de onderzoeken naar het afweersysteem: 

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesse aan.