Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Iedereen wacht met spanning op de resultaten van het lopende celtherapie-onderzoek van Bart Roep. Zijn collega Tanja Nikolic van het LUMC vertelde bij Diabeter over de tussenstand in het onderzoek, waarin nu eerst de veiligheid wordt getest.

In de D-sense Trial onderzoekt het team van Bart Roep en professor Jaap Jan Zwaginga – die de trial leidt – een hele nieuwe celtherapie. Ze bedachten het volgende: ze halen bepaalde cellen van het afweersysteem uit het bloed van iemand met diabetes type 1. Die cellen bewerken ze met onder andere vitamine D, ze vermenigvuldigen ze en spuiten ze terug in het lichaam. 

Het is de bedoeling dat de bewerkte cellen daar het afweersysteem bijsturen, zodat het voortaan de bètacellen in de alvleesklier met rust laat. De D-sense Trial ging eerder dit jaar van start. Doel van dit eerste onderzoek met mensen: kijken of de behandeling veilig is.  

Waar zijn ze nu in het onderzoek?

Dr. Tanja Nikolic werkt in het team van Bart Roep en Zwaginga, en zij vertelde op 21 september op het jubileumsymposium bij Diabeter waar ze nu staan. Ze doen het onderzoek met drie groepen mensen met diabetes type 1, die na elkaar aan de beurt komen maar wel overlappen in de tijd. In de groepen worden verschillende doseringen van de nieuwe cellen getest.

De eerste groep, die vijf miljoen cellen heeft gehad, heeft nu alle fasen van het onderzoek doorlopen. Dus de proefpersonen hebben twee injecties met bewerkte cellen teruggekregen en zijn daarna een halfjaar goed in de gaten gehouden. Nu kunnen de onderzoekers aan de slag met de analyses.

Blij met eerste resultaten

De eerste antwoorden op de twee belangrijkste eerste vragen van het onderzoek zijn positief. Dat wil zeggen: ja, ze kunnen inderdaad de cellen bewerken zoals ze hoopten en ze kunnen voldoende cellen maken voor de geplande behandelingen en meer.

En ja, de therapie is veilig. De mensen uit de eerste groep hadden geen bijwerkingen en hun afweersysteem blijft verder normaal reageren op alledaagse indringers zoals virussen. Ook werd hun bestaande diabetes niet erger.

En vooral belangrijk: het afweersysteem accepteert de aangepaste cellen. Dat was namelijk best spannend, want ook al zijn het je eigen cellen, ze zijn wel aangepast en het was de vraag of het afweersysteem ze herkent en naar ze gaat luisteren. Zo nee, dan houdt het op. Maar gelukkig, dat ging goed. Dus de eerste stappen zijn goed gegaan!

En nu verder

Betekent het dat met deze therapie de genezing van diabetes type 1 echt dichterbij komt? 'Ja, daar is goede hoop op', zegt Tanja. 'Deze resultaten laten zien dat we op de goede weg zijn en zeker door moeten gaan.' 

Pas als dit onderzoek klaar is, dat is over ongeveer een jaar, kunnen de onderzoekers in een volgende fase van het onderzoek gaan kijken of de behandeling echt diabetes kan voorkomen of (deels) genezen. 'Maar tot nu toe zien we precies wat we hadden gehoopt. So far so good!

Behandeling op maat

Het team in het LUMC werkt intussen ook aan andere nieuwe mogelijke therapieën tegen diabetes type 1. 

Bijvoorbeeld: eerder dit jaar ontdekten dr. Arnaud Zaldumbide en zijn team dat de bètacellen zich zélf kunnen vergissen en een ander eiwit aanmaken. Daarmee lokken ze dan de aanval van het afweersysteem uit. Het zou mooi zijn als we het afweersysteem kunnen leren dat het niet in actie hoeft te komen. 

Tegelijkertijd kijkt het team verder naar de verschillen in de afweerreactie bij mensen met diabetes type 1. Die verschillen zijn namelijk groot. Het betekent dat er ook verschillende therapieën moeten komen om per patiënt de juiste behandeling te kiezen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesse aan.