Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Het bedrijf Medvalue heeft in kaart gebracht wat de voordelen zijn van de kunstalvleesklier die Inreda ontwikkelt. Die informatie is belangrijk voor gesprekken met zorgverzekeraars en overheid.

Het Nederlandse bedrijf Inreda Diabetic is al ver met de ontwikkeling van een kunstalvleesklier. Oprichter en bedenker Robin Koops hoopt het apparaat binnen enkele jaren op de markt te brengen. Hij is nu al bezig met gesprekken met zorgverzekeraars, zodat het gebruik van de kunstalvleesklier straks vergoed kan worden.

Duidelijke cijfers nodig

Voordat verzekeraars een nieuw medisch hulpmiddel vergoeden, willen ze eerst bewijs zien dat het beter is dan bestaande middelen. Een kunstalvleesklier moet bewezen goed werken, en voordelen opleveren in kosten en gezondheidswinst – die zich voor zorgverzekeraars ook doorvertaalt in kosten. Daarom heeft het bedrijf Medvalue die kosten berekend, in opdracht van Inreda.

Gezondheid uitgedrukt in euro’s

Hoe vertaal je gezondheid en gebruik van een apparaat uit in kosten? De aanschaf en materialen zijn duidelijk. Maar de rest, dus je gezondheid in euro’s? Daarvoor hebben economen de zogeheten QALY bedacht (quality-adjusted life year).

Een QALY is een levensjaar in goede gezondheid. Daar zit een formule achter die je voor dit stuk maar even moet geloven. Voor een behandeling van chronische ziekten zoals diabetes type 1 staat 80.000 euro als ‘acceptabel’ normbedrag per QALY.

Kosteneffectief voor diabetes type 1

In het onderzoek naar de kosten van de kunstalvleesklier is gekeken naar de uitkomsten van de testen met proefpersonen. De uitkomsten zijn positief. De kunstalvleesklier houdt de bloedsuikerspiegel goed stabiel. Daardoor is de kans op complicaties veel kleiner en liggen de kosten voor een QALY zelfs onder de 80.000 euro.

Deze conclusie helpt hopelijk om zorgverzekeraars straks te overtuigen, zodat mensen met diabetes type 1 de kunstalvleesklier vergoed krijgen zodra hij op de markt is.

Het onderzoek is mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds en Stichting Zabawas.

Vragen over dit onderzoek?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en stel je vraag over dit artikel!