Verschillende onderzoeksteams en bedrijven werken aan een kunstalvleesklier, in allerlei soorten en maten. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Wat zijn de verschillen en hoe staat het ermee?
Recentste update: 7 november 2018
Een kunstalvleesklier is een apparaat dat de bloedsuikerregulatie overneemt. Het is in feite een slimme insulinepomp, en onderzoekers werken momenteel aan meerdere soorten ervan. Het ene apparaat doet meer dingen automatisch dan het andere. De Nederlandse kunstalvleesklier is het meest automatisch.
Uit eerste onderzoeken blijkt al dat gebruik van een kunstalvleesklier leidt tot een beter HbA1c en langere stabiele bloedsuikers, waardoor het risico op complicaties afneemt.
Voorkomen van hypo’s
De eerste generatie kunstalvleesklieren richt zich op het voorkomen van hypo’s en hypers. De pomp is gekoppeld aan een glucosesensor, en stopt automatisch met insulineafgifte bij lage bloedsuikers of nog voordat die te laag wordt. Je moet wel nog steeds zelf je basaalstand en de bolus regelen. En je bloedsuikerwaarde in de gaten houden om ervoor te zorgen dat die niet te hoog wordt.
Een dergelijk apparaat is de MiniMEd 640 G, die Medtronic in de eerste helft van 2015 op de markt heeft gebracht. Ook fabrikanten Animas en Tandem werken aan deze vorm van kunstalvleesklier.
Automatische insuline-afgifte
Nog wat slimmer zijn apparaten van het zogeheten type ‘hybrid closed loop’. Daarbij stopt de pomp met insuline afgeven bij een lage bloedsuiker en geeft zelf insuline af bij een hoge bloedsuiker, maar moet je wel zelf bolussen bij een maaltijd. Er wordt hard gewerkt aan een pomp waarbij je niets meer zelf hoeft te bolussen: dan spreek je van een ‘closed loop’.
Een voorbeeld van een hybrid closed loop-systeem is de MiniMed 670G van Medtronic, die sinds kort in Nederland te verkrijgen is. Er is al veel onderzoek gedaan naar het gebruik ervan door mensen thuis, zoals door dr. Hovarka (Universiteit van Cambridge). De resultaten zijn goed, maar vooral ’s nachts heeft het apparaat meerwaarde tegen hypers en hypo’s.
Insuline én glucagon
Een nog uitgebreider systeem regelt automatisch de afgifte van zowel insuline als glucagon, ook wel ‘multihormone closed loop’ genaamd. Een dergelijk systeem verdient eigenlijk nog het meest de naam kunstalvleesklier. Een groot verschil met de andere vormen van kunstalvleesklieren is dat deze kunstalvleesklier reageert op de situatie in je lichaam. Je hoeft dus niet zelf meer in te voeren hoeveel je gaat eten en of je gaat sporten.
Het Nederlandse Inreda Diabetic werkt als een van de weinigen aan deze vorm van kunstalvleesklier, en ze boeken mooie resultaten. De testen met proefpersonen laten zien dat het apparaat de diabetesregulering volledig overneemt. Mensen hoeven geen gegevens in te voeren en kunnen gewoon sporten, werken, eten, uitgaan: gewoon alles doen.
- Tip: het Diabetes Fonds heeft een gratis brochure over de kunstalvleesklier.
> Lees ook: Nederlandse Kunstalvleesklier geeft vrijheid terug
Ook een onderzoeksteam van Boston University werkt aan een apparaat met insuline en glucagon, de Bionic Pancreas. Er zijn al meerdere onderzoeken gedaan met kinderen op een kamp en volwassenen thuis. Het is nog niet bekend wanneer deze op de markt komt.
Uitdagingen
Waarom duurt het zo lang? Omdat het allemaal perfect moet werken, zonder foutjes. Bijvoorbeeld:
- het computerprogramma in de pomp moet ‘zelflerend’ zijn,
- de timing, afgifte en werking van insuline moet volkomen duidelijk zijn,
- de houdbaarheid van glucagon is een uitdaging,
- er moet een goed veiligheidsmechanisme zijn voor als het systeem uitvalt,
- het systeem mag niet te hacken zijn.
Maar er is ook veel aandacht voor batterijduur, gebruikersgemak, leren omgaan met het apparaat en vergoeding krijgen veel aandacht.
De ideale kunstalvleesklier geeft zowel insuline als glucagon af, want hij neemt de volledige diabetesregulatie over. De bloedsuiker blijft dan automatisch stabiel. En hij komt er echt aan! Totdat deze versie op de markt is, worden in de tussentijd apparaten ontwikkeld die voor een deel automatisch werken.
Vragen over dit onderzoek?
Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en stel je vraag onder dit artikel!
Foto: Inreda Diabetic