Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Amerikaanse en Chinese onderzoekers hebben een nieuwe test ontwikkeld die laat zien of iemand een hoog risico heeft op diabetes type 1. De test spoort afweerstof ZnT8A op. Screening voor diabetes komt hiermee weer een stukje dichterbij. 

Diabetes type 1 krijg je niet van de ene op de andere dag. Je afweer is al weken, maanden of zelfs jaren bezig om je insulineproducerende cellen aan te vallen. Zonde, want die wil je liever sparen. Onderzoekers proberen daarom testen te ontwikkelen om diabetes eerder op te sporen

Test voor afweerstoffen

De nieuwe test laat zien of je de afweerstof ZnT8A in je lichaam hebt. Die werkt tegen een eiwit dat bijna alleen maar in insulineproducerende cellen zit. Veel mensen die diabetes type 1 ontwikkelen, hebben een heleboel van die afweerstof. Test je dus positief, dan heb je een verhoogde kans om diabetes te krijgen.

‘Sleutel’ beter in ‘slot’ 

Helemaal nieuw is een test voor ZnT8A ook weer niet. Maar de test is wel beter dan de bestaande test. De bestaande test ‘ziet’ namelijk slechts kleine stukjes van het eiwit. Het is als een slot en een sleutel die maar half in elkaar passen. De nieuwe test ‘ziet’ het hele eiwit en is dus een veel beter slot bij de sleutel. 

Betrouwbaarder

Het nieuwe principe maakt de test veel betrouwbaarder dan de oude test. Dat weten de onderzoekers door de test bij mensen met en zonder diabetes te proberen. Bij mensen met diabetes wist de test het bij 76 procent en bij de mensen zonder diabetes had de test het bij 97 procent goed.

Nog niet goed genoeg

Betrouwbaar of niet: de test met ZnT8A heeft helaas niet altijd gelijk. Daarom is de test nog niet beschikbaar voor de praktijk. Dat kan pas als een test 99 of 100 procent betrouwbaar is, zeggen de onderzoekers. 

Andere afweerstoffen 

Het helpt voor de betrouwbaarheid om een test samen met andere testen te gebruiken. Dat zijn testen voor de afweerstoffen IA2 en GAD. Die stoffen wijzen ook op een hoge kans op diabetes. Ook naar deze testen wordt veel onderzoek gedaan. De nieuwe test voor ZnT8A is tot nu toe de meest betrouwbare, maar een combinatie is waarschijnlijk het beste. 

Iedereen testen?

De onderzoekers hopen de testen uiteindelijk zo goed te maken, dat iedereen met een simpele test kan zien of hij een beginstadium van diabetes heeft. Sommige mensen willen dat misschien niet weten. Het levert immers veel zorgen op. Bovendien krijgen niet alle mensen met die afweerstoffen ook echt diabetes. Toch kan screening heel belangrijk worden.

Het nut van screenen

Als diabetes heel vroeg op te sporen is, zeker als het in de familie zit, dan is ook een vroege behandeling mogelijk. Dan spaar je de bètacellen en is diabetes misschien zelfs te voorkomen. Dat scheelt natuurlijk wél heel veel zorgen van een leven met diabetes. Zo ver is het nog niet, maar goede test heb je dan in ieder geval nodig. En tot die tijd kan een goede test laten zien of je extra controles nodig hebt. Dan ben je er eerder bij als de eerste klachten ontstaan.

Een nieuwe test voor afweerstoffen voorkomt nu nog geen diabetes. Het is wel een stapje verder om diabetes vroeg op te sporen. Dat is heel belangrijk als in de toekomst ook een vroege behandeling mogelijk is. 

Vragen over dit artikel?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en stel je vraag!