Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Kinderen die bij de diagnose diabetes type 1 ernstige ketoacidose hadden, verzuring van het bloed, hebben in de jaren erna gemiddeld hogere bloedsuikers dan kinderen met mildere klachten bij de diagnose.

Het moment van de diagnose diabetes type 1 bij een kind komt altijd hard aan. Dat moment kan medisch gezien wel verschillend uitpakken: de bloedsuiker kan alleen nog maar flink verhoogd zijn, of hij kan zo hoog zijn dat het bloed verzuurt (ketoacidose). Dat kan snel levensbedreigend worden.

Vijftien jaar gevolgd

Onderzoekers in het Amerikaanse Colorado bekeken 3.364 kinderen die voor hun achttiende jaar diabetes hadden gekregen. Tot 15 jaar daarna werden de kinderen gevolgd, dus soms tot ver in hun volwassen jaren. Bijna vier op de tien kinderen hadden bij de diagnose ketoacidose gehad. Dat waren vooral de jongere kinderen.

De ketoacidose verschilde per kind: een derde van hen had ernstige ketoacidose gehad, de anderen een mildere vorm. De lichtste vormen van ketoacidose kwamen voor bij kinderen bij wie diabetes type 1 al in de familie zat. De ouders herkenden de symptomen van diabetes eerder.

HbA1c bleef hoger

In de jaren die volgden op de diagnose, bleef de gemiddelde bloedsuikerwaarde HbA1c van de kinderen met de ketoacidose-ervaring wat hoger dan de kinderen met mildere klachten bij de diagnose. Om precies te zijn, 3.3–10.9 mmol/mol (0.3–1.0%) hoger. Dat stond los van de behandeling (spuit of pomp). Het stond ook los van andere ervaring met diabetes in het gezin.

Overigens steeg het HbA1c geleidelijk bij alle kinderen in het onderzoek. Dat is ook normaal, omdat het lichaam steeds minder eigen insuline aanmaakt. 

Verklaring?

Hoe komt het nou dat ketoacidose bij de diagnose zo lang door blijft werken op het HbA1c? De onderzoekers denken dat het samenhangt met de cellen die insuline maken. Die kunnen niet goed tegen een lichte vorm van ontsteking in het lichaam. Ketoacidose leidt tot zo’n tijdelijke algehele ontstekingsreactie. Daardoor zouden de cellen het sneller opgeven, wat leidt tot een hoger HbA1c. 

Het is wel opvallend dat dat effect zo lang blijft. Misschien raakt het lichaam door de ketoacidose-aanval vanaf het begin ‘hoger’ ingesteld en onthoudt dat. 

De onderzoekers zeggen zelf ook dat een verklaring voor het langdurige effect pas echt goed kan worden onderzocht als je ook het zogeheten C-peptide meet in het bloed. Aan die stof is af te lezen hoeveel insuline je zelf nog maakt. Dat is nu niet gedaan.

Snel erbij zijn

Hoe dan ook, concluderen de onderzoekers, het is dus belangrijk dat ouders de symptomen van diabetes zo snel mogelijk herkennen. Dan hoeft het niet tot ernstige ketoacidose te komen, en daardoor ook niet tot een hogere HbA1c-waarde. Een lager HbA1c betekent minder kans op complicaties, zo bleek uit een ander, groot onderzoek

Dit onderzoek is op 30 juni online gepubliceerd in het vakblad Diabetes Care.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!