Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Met diabetes type 1 kun je even oud worden als mensen zonder diabetes. Maar gemiddeld is de levensverwachting toch een aantal jaren korter. Dat heeft vooral te maken met de grote kans op complicaties door diabetes, zoals problemen met hart, vaten en nieren. 

Laatste update van dit artikel: 10 november 2021.

Tot voor kort waren er over levensverwachting bij diabetes alleen onderzoeken in het buitenland, maar in 2021 berekenden het RIVM en Nivel ook cijfers voor Nederland. Goed om te weten: berekeningen over levensverwachting gaan altijd over het verleden, dus over tijden met minder moderne diabeteshulpmiddelen. 

Maar hoe dan ook, de cijfers komen hard aan voor. Ze laten maar weer eens zien dat diabetes niet zomaar iets is waar je ‘makkelijk mee leeft’.

De belangrijkste cijfers uit het onderzoek:

  • Mensen van 45 jaar met diabetes type 1 overlijden gemiddeld 13 jaar eerder.
  • Mensen van 45 t/m 70 jaar met diabetes type 1 hebben een 5x zo grote sterftekans vergeleken met mensen zonder diabetes.
  • Het verschil is op 65-jarige leeftijd minder groot, maar is voor mannen nog steeds 8 en voor vrouwen 9 jaar. 

Dat heeft vooral te maken met complicaties door diabetes, zoals hart- en vaatziekten. De uitkomsten voor Nederland zijn vergelijkbaar met cijfers in andere landen.

Hoe is de levensverwachting berekend?

Deze cijfers zijn berekend met gegevens over sterfte over de periode 2012-2019, voor mensen vanaf 45 jaar. Voor mensen onder de 45 jaar zijn er geen betrouwbare cijfers, omdat naar verhouding weinig mensen in deze leeftijdsgroep overlijden. 

De cijfers van huisartsen zijn gekoppeld aan de sterftecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hoe lang iemand al diabetes had, kon niet worden meegenomen in het onderzoek. > Voor alle details: zie het volledige RIVM-onderzoeksrapport.

Hoeveel mensen met diabetes overlijden per jaar?

In de periode 2012-2019 overleden in Nederland in totaal gemiddeld 143.000 mensen per jaar. Daarvan hadden naar schatting gemiddeld 2.300 mannen en 2.600 vrouwen diabetes type 1 (3%) – voor zover hun diabetes bekend was bij een huisarts. Bij ongeveer 7% van de mensen met diabetes is diabetes vastgelegd als de onderliggende doodsoorzaak.

Vermoedelijk overlijden veel mensen met diabetes vooral aan een van de andere ziekten die samen kunnen gaan met diabetes, complicaties zoals hartinfarct, beroerte of hart- en nierfalen. Dat wordt dan als doodsoorzaak geregistreerd in plaats van diabetes.

Maar goed om te bedenken:

  • Dit onderzoek gaat over mensen vanaf 45 jaar. Zij hebben vaak al tientallen jaren diabetes, in een tijd dat de hulpmiddelen voor een goede bloedsuiker nog lang niet zo ver ontwikkeld waren als nu.
  • De hulpmiddelen zijn nu al veel beter, en zullen waarschijnlijk nog beter worden.
  • Naar verwachting hebben steeds meer mensen steeds stabielere bloedsuikers, en daardoor minder complicaties door diabetes.

Wat betekent dit nu voor een volwassene met diabetes type 1? 

Een levensverwachting van 13 jaar minder is een gemiddelde, bekeken over een grote groep mensen. Voor elke persoon met diabetes type 1 is de levensverwachting anders. Het hangt erg af van of iemand wel of niet complicaties heeft door diabetes, en hoe ernstig die zijn. 

Dat hangt weer samen met hoe stabiel de bloedsuikers zijn. Iemand met over het algemeen goede glucosewaarden en weinig complicaties, zal een hogere levensverwachting hebben dan iemand met veel complicaties. 

Betere hulpmiddelen zoals pompjes  en glucosesensoren maken het makkelijker om de bloedsuikers stabiel te houden, wat veel scheelt. 

En wat als je nu pas net de diagnose hebt?

Berekeningen over levensverwachting gaan altijd over het verleden. Voor mensen die pas kort diabetes type 1 hebben of het nu krijgen, is de levensverwachting waarschijnlijk steeds meer te vergelijken met die van leeftijdsgenoten zonder diabetes. 

Bekijk ook deze video met uitleg over levensverwachting:

 

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!