Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Volwassen die veel dorst hebben, veel moeten plassen en moe zijn, krijgen vaak ten onrechte de diagnose diabetes type 2. Diabetes type 1 ontstaat namelijk op elke leeftijd ongeveer even vaak.

Vroeger werd diabetes type 1 ook wel jeugddiabetes genoemd, maar die naam klopt niet. Recent onderzoek laat dit ook weer zien. Van alle mensen met diabetes type 1 heeft de helft de diagnose onder de 30 jaar gekregen. De andere helft was boven de 30, vertelde Dr. Nicholas Thomas dit jaar op de EASD, hét Europese diabetescongres. Bij die laatste groep denkt de huisarts vaak aan diabetes type 2. Deze mensen krijgen dan eerst tabletten metformine, in plaats van insuline.

Verkeerde diagnose

Het heeft verschillende redenen dat huisartsen soms niet direct gaan kijken of iemand diabetes type 1 heeft. Het grootste deel van de volwassenen met diabetes heeft namelijk type 2. Een risicofactor voor diabetes type 2 is overgewicht. Dat komt tegenwoordig ook steeds vaker voor bij mensen met diabetes type 1. Maar dat is geen reden om niet te kijken of het ook diabetes type 1 kan zijn. 

Test op antistoffen

Diabetes type 1 is vast te stellen door het bloed te testen op antistoffen tegen de insulineproducerende cellen. Probleem is wel dat deze stoffen bij volwassenen minder duidelijk aan te tonen zijn dan bij kinderen. Daarom wordt deze test lang niet altijd gedaan bij volwassenen.  

Ingewikkeld

Wat het extra ingewikkeld maakt, is dat diabetes type 1 die op volwassen leeftijd begint net iets andere kenmerken heeft dan diabetes die op kinderleeftijd begint, schrijven Engelse en Deense onderzoekers. Een andere vorm van diabetes, LADA, zit volgens deze kenmerken tussen type 1 en type 2 in. Het is dus niet zo zwart-wit. De volgende tabel geeft de verschillende kenmerken weer: 


Nieuwe test

Het team van dr. Nicholas Thomas heeft een nieuwe manier gevonden om erachter te komen hoe groot de kans is dat het om diabetes type 1 gaat. De test kijkt of iemand bepaalde stukjes gen heeft. In totaal zijn dat 30 stukjes. Hoe meer van deze stukjes, hoe groter de kans dat het diabetes type 1 is. Dit kan veel van de verkeerde diagnoses voorkomen. Het is nog niet bekend wanneer de test in de praktijk gebruikt gaat worden.

Wanneer een volwassene met symptomen van diabetes bij de dokter komt, moet de arts ook aan diabetes type 1 denken. Je kunt het ook zelf ter sprake brengen als je bij de huisarts bent met klachten die wijzen op diabetes.