Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Leven met diabetes type 1 gaat vaak best goed, maar soms zit je er gewoon even doorheen. Daarom ontwikkelde Amsterdam UMC het digitale zelfhulp-programma MyDiaMate. De gratis app helpt volwassenen met diabetes type 1 om ‘mentaal fit’ te blijven.

Om diabetes goed te kunnen managen, helpt het als je goed in je vel zit. En omgekeerd, vanuit een dip is het extra moeilijk om goed voor je diabetes te zorgen. Daar weet dr. Maartje de Wit alles van, door haar jarenlange ervaring in het Diabetes Mentaal-team van Amsterdam UMC als medisch psycholoog en onderzoeker.

Laagdrempelige app

‘Met 70 procent van de mensen met type 1 gaat het best goed’, vertelt Maartje. ‘Zij kunnen zich redelijk aanpassen aan de mentale last die diabetes met zich meebrengt. Toch kan bijna iedereen af en toe wel wat extra hulp gebruiken, een steuntje in de rug. Daarvoor hebben we de laagdrempelige app MyDiaMate bedacht.’

Geen therapie maar zelfhulp

Samen met prof. dr. Frank Snoek, de grondlegger van diabetespsychologie in Nederland, ontwikkelde Maartje eerder al verschillende e-healthprogramma’s zoals Diabetergestemd en Hypobewust.

‘Dat zijn begeleide programma’s, speciaal voor mensen die kampen met grotere problemen zoals depressie of hypo-angst’, legt Maartje uit. ‘MyDiaMate is een lichter programma, dat je zelf volgt op je telefoon, tablet of pc. Het is geen therapie, maar een zelfhulptraining voor mensen zonder grote problemen, voor de momenten dat ze het even niet meer zien zitten.’

Balans, betere stemming, meer energie

In MyDiaMate ga je aan de slag binnen een aantal thema’s. Een belangrijk onderwerp is ‘diabetes in balans’, en je kunt – als je wilt – ook nog meer de diepte in rond stemming en vermoeidheid.

‘Hoe ga je om met teleurstellingen rond je glucosewaarden?’, noemt Maartje als voorbeeld. ‘Wat zijn voor jou drempels voor goede zelfzorg? Ook gaat het over stress en zorgen over je diabetes, en leer je actief problemen oplossen. Er is veel aandacht voor omgaan met hypo’s. Wie veel moe is, krijgt concrete tips om meer energie op te bouwen.’

Familie, vrienden en werk

Een ander thema van MyDiaMate is je omgeving. Met wie deel jij dingen over je diabetes, en hoe? ‘Praten is delen’, weet Maartje, ‘dat kan al enorm helpen. Maar hoe doe je dat op een goede manier, bijvoorbeeld op werk en met vrienden? Hoe kom je voor jezelf op?’

‘Steeds vaker hoor ik: ‘iemand anders heeft geen idee van hoe zwaar het is om diabetes te hebben. Het lijkt allemaal zo simpel, zo van dat doe je allemaal maar even, maar ze hebben geen idee’. Dat is een van de dingen die we in een volgende versie van MyDiaMate verder willen uitbouwen.’

Getest door mensen van alle leeftijden

MyDiaMate is gemaakt met steun door het Diabetes Fonds, met de insteek: praktisch en haalbaar op korte termijn. Dat kon ook, want de onderzoekers stelden MyDiaMate samen op basis van hun grotere e-healthprogramma’s. Die zijn stevig verankerd in de wetenschap.

Om deze ‘lichtere’ app te ontwikkelen, was dus alleen een klein onderzoek nodig om globaal het effect te meten. Zo’n 55 mensen met diabetes type 1, van 19 tot 72 jaar, deden eraan mee en ze waren enthousiast. De resultaten worden binnenkort gepubliceerd.

Erkenning dat het niet makkelijk is

Ook het patiëntenpanel van Diabetes Mentaal dacht mee met MyDiaMate. Maartje: ‘Hun feedback was enorm waardevol, en stuurde het programma bijvoorbeeld bij naar een nog positievere benadering, waarin veerkracht centraal staat.’

‘Maar het gaat natuurlijk over de reële struggles rond diabetes. Alleen al die erkenning is belangrijk, dat het zwaar kan zijn om 24 uur per dag voor je diabetes te zorgen. MyDiaMate leert je ook om aardig voor jezelf te zijn, los van je glucosewaarden. Je mag tevreden zijn met wat je doet, wees niet te streng voor jezelf.’

Te gebruiken via Minddistrict

Wil je beginnen met MyDiaMate? Je gebruikt het programma via het online platform van Minddistrict, dat als app beschikbaar is. Zie mydiamate.nl voor meer informatie en uitleg over hoe je het installeert. (Let op: MyDiaMate is niet te downloaden uit de Apple Store of Google Play Store.)


Per 1 december 2022 gaat MyDiaMate tijdelijk uit de lucht. Dat heeft te maken met beëindiging van de lopende subsidie en een groot internationaal onderzoek dat de komende tijd plaatsvindt naar de effectiviteit van de app. Over de mogelijkheid om deel te nemen aan dit onderzoek volgt later meer informatie. Helaas is het voorlopig dus even niet mogelijk om MyDiaMate nationaal en kosteloos aan te bieden.

Ben je bestaande gebruiker van MyDiaMate? Je account zal dan per 1 december 2022 automatisch worden opgeheven, na deze tijd is het niet meer mogelijk om in te loggen.
Ben je nog nieuwsgierig naar MyDiaMate? Tot en met 30 november 2022 kun je nog een account aanmaken, ook daarna zal je account opgeheven worden.

Bij vragen kun je contact opnemen met mydiamate@vumc.nl


Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Beeld: Shutterstock