Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Tieners met diabetes type 1 kampen vaak met eetproblemen, zoals diaboulimia maar ook mildere problemen. Ze hebben vaker te maken met depressie en een lagere kwaliteit van leven. Ook checken zij minder vaak hun bloedsuiker, bevestigt Amerikaans onderzoek.

Eetproblemen en eetstoornissen komen bij mensen met diabetes type 1 vaker voor dan bij leeftijdsgenoten zonder diabetes, en zeker bij tieners. Dat is verklaarbaar, vanwege de voortdurende nadruk op wat je eet, hoeveel, en wat voor effecten dat heeft op je bloedsuiker. 

Onder ‘verstoord eetgedrag’ valt bijvoorbeeld streng diëten, vasten, eetbuien, gebruik van laxeermiddelen of opzettelijk braken. Bij diabetes type 1 komt in dat lijstje ook nog ‘diaboulimia’ voor: om af te vallen te weinig insuline gebruiken zodat het lichaam vet verbrandt.

Tieners onderzocht

Onderzoekers brachten eetproblemen in beeld bij 178 Amerikaanse tieners met diabetes type 1. Dat gebeurde met een vragenlijst die ook veel in andere onderzoeken wordt gebruikt, de Diabetes Eating Problem Survey‐Revised (DEPS‐R). Ook keken ze naar uitslagen van bloedonderzoek. Twee derde van de groep had een insulinepomp. De resultaten van het onderzoek stonden onlangs in Diabetic Medicine.

Hoger HbA1c

Ongeveer twee van de vijf tieners in het onderzoek hadden enigszins of ernstig verstoord eetgedrag (26 procent moderate en 15 procent high). Dat waren in beide groepen wat meer meisjes dan jongens. Er waren geen verschillen in leeftijd of hoe lang iemand al diabetes had.

Hoe meer problemen de tieners hadden met eetgedrag, hoe moeilijker ze het vonden om zich te houden aan hun diabetesmanagement, hoe minder vaak ze hun bloedsuiker checkten en hoe lager hun kwaliteit van leven was. Ze waren ook vaker somber. Tieners met ernstige eetproblemen hadden hogere HbA1c-waarden en hadden ze ook vaker flink overgewicht.

Anders screenen op eetproblemen

Het is belangrijk om eetproblemen op tijd te herkennen en te behandelen, zeggen de onderzoekers. Voordat de problemen uitgroeien tot gevaarlijke eetstoornissen met een hoger risico op ernstige complicaties. Maar de gebruikelijke algemene ‘screening’ op eetproblemen sluit niet aan bij mensen met diabetes type 1, die noodgedwongen alle dagen focussen op hun eten.

Artsen moeten bij deze groep meer letten op andere signalen dat er iets aan de hand kan zijn, vinden de onderzoekers. Zoals hoe vaak iemand bloedsuiker checkt, somberheid en hoe iemand zich alle dagen voelt. Maar ook juist overgewicht is een signaal, terwijl nu juist vooral bij een laag lichaamsgewicht wordt gedacht aan eetproblemen.

Ook in Nederland en buitenland

Dit onderzoek bevestigt de resultaten uit andere recente onderzoeken. Zo kwam uit onderzoek van het VUmc in Amsterdam dat bijna de helft van de tieners met diabetes veel met eten en gewicht bezig is, en 1 op de 12 heeft een echt wat groter probleem. In Noorwegen heeft bijna twee op de tien tieners met diabetes type 1 een eetstoornis. Ook in Duitsland en Oostenrijk zijn de aantallen vergelijkbaar.

Uit alle onderzoeken blijkt dat deze factoren de kans op een eetprobleem vergroten:

  • een negatievere blik op het leven
  • meer lichamelijke klachten
  • lager zelfbeeld
  • zorgen over lichaamsvorm of -gewicht
  • depressieve klachten

Het blijft belangrijk om eetproblemen bij tieners op tijd te herkennen, zodat het niet uit de hand loopt. Daarbij is niet alleen ondergewicht een mogelijk signaal, maar ook overgewicht. Daarbij moet er ook genoeg aandacht zijn voor jongens.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!