Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Zwangere vrouwen met diabetes type 1 die een continue glucosemeter gebruiken, hebben betere bloedsuikerwaarden. Ook is het beter voor het ongeboren kind. Dat bevestigt het internationale CONCEPTT-onderzoek.

Al doen vrouwen met diabetes type 1 tijdens een zwangerschap nog zo hun best, het is moeilijk om de bloedsuikerwaarden onder controle te houden. Het is wel belangrijk dat het zo goed mogelijk lukt. Want het kind kan in de baarmoeder lijden onder hogere bloedsuikers van de moeder.

Risico’s voor moeder en kind

Het lijstje van wat er mis kan gaan door te hoge bloedsuikers tijdens een zwangerschap is niet vrolijk. De helft van de baby’s krijgt er complicaties door, zoals aangeboren afwijkingen, opname op de intensive care na de geboorte, ze worden soms te vroeg of in een uiterste geval zelfs dood geboren.

Doordat kinderen ook te zwaar kunnen worden, verloopt een bevalling niet altijd soepel of met een keizersnede. Bovendien hebben te zware kinderen later in hun leven meer kans op overgewicht en diabetes type 2. En moeders hebben ook nog eens meer risico op pre-eclampsie (ook wel bekend als zwangerschapsvergiftiging).

Onderzoek bij 214 vrouwen

In Nederland krijgen zwangere vrouwen met diabetes type 1 een continue glucosemeter vergoed. Uit het CONCEPTT-onderzoek blijkt dat dit inderdaad een goede zaak is.

Aan dit onderzoek dat in meerdere landen liep, deden 214 zwangere vrouwen met diabetes type 1 mee. Zij gebruiken een insulinepomp of injecties met een insulinepen. Vanaf ongeveer de 11e week van de zwangerschap gebruikte de helft een continue glucosemeter met onderhuidse sensor. De andere helft checkte hun bloedsuiker met de vingerprik.

Voordelen voor de moeder

De vrouwen met de continue glucosemeter hadden iets betere bloedsuikerwaarden, hun HbA1c daalde met 0,2%. Ook bleven ze bijna twee uur per dag langer binnen de streefwaarden dan de vingerprikgroep. Ze hadden bovendien een uur minder per dag een te hoge bloedsuikerwaarde. Het aantal hypo’s was wel gelijk in beide groepen.

Voordelen voor de baby’s 

De gezondere bloedsuikers van de moeder zagen de onderzoekers terug bij de baby’s van de moeders met de continue meters:

  • in die groep waren minder baby’s te groot (53% tegenover 69% in de vingerprikgroep);
  • er waren minder opnames van meer dan 1 dag op de intensive care (27% tegenover 43%);
  • minder baby’s hadden een hypo bij de geboorte (15% tegenover 28%);
  • de baby’s konden gemiddeld 1 dag eerder uit het ziekenhuis naar huis (na 3.1 tegenover 4 dagen).

De resultaten van dit CONCEPTT-onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het vakblad The Lancet, en gepresenteerd op het internationale EASD-congres in Lissabon in september 2017.

Gelukkig is in Nederland de vergoeding van een continue glucosemeter voor vrouwen met diabetes type 1 die zwanger zijn (of willen worden) goed geregeld. Het is nu weer extra duidelijk geworden hoe belangrijk dat is, voor de gezondheid van moeder en kind. En qua kosten voor de verzekeraars: de continue glucosemeter is weliswaar duurder dan vingerprikken, maar bespaart ook veel kosten doordat er minder zorg en ziekenhuisopname nodig zijn.

Vragen over dit artikel?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en stel je vraag!