Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Niet iedereen vindt het fijn als jan en alleman op het werk weet dat je diabetes hebt. Terwijl het wel belangrijk kan zijn. Dus: wel of niet vertellen? Daar is onderzoek naar gedaan.

Volgens een Finse studie onder 767 werkende mensen met diabetes type 1, vertelt maar de helft van hen over hun diabetes aan collega’s. Iets minder dan de helft vertelt het aan de bedrijfsarts, en minder dan een derde aan hun direct leidinggevende. Dat is minder dan mensen met andere chronische aandoeningen.

Wat bepaalt of je het vertelt?

Als je een goede relatie hebt met je collega’s en leidinggevenden, is het makkelijker om te vertellen dat je diabetes hebt. Ook wordt het makkelijker als je ergens al langer werkt, en kennelijk ook naarmate je ouder bent, blijkt uit onderzoek. Misschien speelt mee dat je al hebt laten zien dat je je werk prima doet. 

Mensen met avond- en nachtdiensten of met fysiek zwaar werk vertellen het ook eerder, omdat ze tegen praktische dingen aan lopen. Wie het ook eerder vertellen, zijn mensen die veel moeite hebben met hun diabetesinstelling. Zij verwachten wellicht eerder problemen tijdens werk, of hebben die al.

Mogelijkheden voor zelfmanagement

Zo’n 95% van de behandeling van diabetes doe je zelf. Aangezien je al gauw meer dan de helft van je tijd overdag doorbrengt op je werk, is het onvermijdelijk dat je ook op het werk prikt, spuit en soms extra eet. Het is dan handig als je op je werk wel de mogelijkheden hebt voor zelfmanagement van diabetes, zo schrijven ook Nederlandse onderzoekers. Ook dat speelt mee bij het wel of niet vertellen, en bij diabetes-werkstress.

Support en handig bij hypo’s

Natuurlijk is het ook fijn als je collega’s en je baas begrip hebben voor situaties waarin je even niet helemaal jezelf bent, of je je niet lekker voelt. Zoals tijdens en vlak na een hypo. Als ze nog niet wisten dat je diabetes had, dan weten ze het nu wel … En mocht je een keer een echt serieuze hypo hebben, dan is het goed als je collega’s weten dat je diabetes hebt en wat ze moeten doen. 

Vertellen bij sollicitatie?

In Nederland ben je niet verplicht om te melden dat je diabetes hebt bij je sollicitatie, als het niet belangrijk is voor de functie. Maar als je verwacht dat je diabetes invloed gaat hebben op hoe jij je werk doet, is het wel verstandig om het te vertellen. 

Je kunt je diabetes ook in een gesprek terloops noemen en het juist als iets positiefs brengen: door jouw vaardigheden met zelfmanagement ken je jezelf goed, en kun je goed structuur aanhouden. Meer tips over diabetes en werk vind je bij DVN.

Wat vind jij?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en deel jouw mening of ervaringen onder dit artikel!