Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Steun in het omgaan met diabetes op het werk is belangrijk als je diabetes type 1 hebt. Hoe is dat voor werknemers met diabetes in Nederland?

In 2012 hield het NIVEL het onderzoek Diabetes op de werkvloer. Daaruit bleek dat ongeveer een derde van de werknemers zich gesteund voelt op hun werk, een derde een beetje en een derde niet. Dat verschilde ook wel binnen een bedrijf afhankelijk van de afdeling of leidinggevende. Vrouwen voelen zich vaker gesteund dan mannen.

Wel of niet vertellen?

Bijna iedereen die diabetes heeft vertelt dat ook op het werk. In ieder geval aan een paar collega’s, en de meesten vertellen het ook aan hun leidinggevende. Maar de bedrijfsarts weet het in meer dan de helft van de gevallen niet.

Het kan lucht geven om problemen met je diabetesinstelling te delen, en het te hebben over hoe je daarmee omgaat. Dan is er meer begrip voor bijvoorbeeld wat en wanneer je moet eten, of als je soms moe bent, je moeilijk kunt concentreren of de werkdruk te hoog wordt.

Idee dat je terecht kunt

Stel je hebt problemen op het werk die te maken hebben met diabetes. Klop je dan aan bij je leidinggevende? Ja, zegt de helft van de ondervraagde mensen. Maar ook veel mensen bespreken het met hun collega’s. Weinig mensen gaan ervoor naar de bedrijfsarts. Er zijn ook mensen die het gevoel hebben dat ze niet echt bij iemand terecht kunnen.

Minder diabetes-werkstress

Wie zich gesteund voelt op het werk, heeft ook minder problemen op het werk door diabetes. Het geeft bovendien meer gevoel van grip op diabetes, en minder diabetes-werkstress. Het scheelt of je werk hebt met regelmatige werktijden. Mensen met diabetes type 1 en avond- en nachtdiensten hebben vaker het idee dat ze weinig support krijgen voor hun diabetes.

Wat denkt de werkgever?

Meer dan de helft van de bedrijfsartsen en personeelsmedewerkers vindt dat medewerkers met diabetes veel steun krijgen. Dat is trouwens meer dan wat de werknemers met diabetes zelf vinden. Wel zeggen de meeste personeelsmedewerkers dat zij eigenlijk nooit over diabetes praten. Ze staan zeker open voor individuele oplossingen om het werken met diabetes makkelijker te maken, zoals extra pauzes als dat nodig is.

Beter dan in Engeland

Er is dus ruimte voor verbetering van steun voor diabetes op de werkvloer. Maar het is hier beter dan in Engeland, blijkt uit onderzoek. Daar vertellen mensen het ook wel aan hun managers, maar hebben ze er weinig vertrouwen in dat die begrijpt wat de effecten zijn van werk op hun diabetes.

Medewerkers met diabetes in Engeland hebben het gevoel dat ze op zichzelf zijn aangewezen. En dat klopt ook, als je kijkt naar antwoorden van de Britse managers zelf: die vinden het de eigen verantwoordelijkheid van de persoon om de diabetesmanagement goed op orde te hebben, niet die van het bedrijf.

Zelfkennis en inzicht

Er is nog een ander onderzoek gedaan in Nederland, door Frans van der Horst aan de Universiteit Maastricht. De mensen die het minste moeite hadden om diabetes te combineren met werk, konden goed met hun collega’s praten over diabetes. Ook onderhandelden zij met hun baas over aanpassingen aan werkomstandigheden in verband met hun diabetes. Verder bleek dat het voor werken met diabetes heel belangrijk is dat je jezelf en je diabetes goed kent.

Vragen over dit onderzoek?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en stel je vraag onder dit artikel!