Een glas bier of wijn drinken kan gewoon als je diabetes type 1 hebt. Maar het is wel handig om te weten hoe je lichaam hierop reageert. Onderzoekers hebben de effecten uitgezocht, en ze geven tips.
Heb je diabetes en drink je alcohol, dan moet je extra alert zijn op hypo’s. Acute hypo’s komen minder vaak voor na het drinken van een glas alcohol, maar juist een aantal uur na het stappen kun je last krijgen van dalende bloedsuikers.
Verlate hypo’s
Als je alcohol drinkt, zet je je lever flink aan het werk. De lever breekt de alcohol namelijk af. Per drankje is je lever hier ongeveer 1,5 uur mee bezig. In die tussentijd geeft de lever minder prioriteit aan andere taken, zoals de opslag van extra glucose in de vorm van glycogeen voor reserves. Deze reserves komen vrij door de werking van glucagon bij een (naderende) hypo.
Door de koolhydraten in je drankje, zoals in bier, wijn of suikerbommen mixdranken, stijgt je bloedsuiker eerst. Maar de alcohol zorgt juist voor een bloedsuikerverlagend effect. En omdat je lever geen reserves meer heeft, krijg je een hypo. Dit gebeurt vaak na een paar uur, omdat de vrijkomen van glucose door de lever langzaam op gang komt.
Tijdelijke hypo-unawareness
Een kleine studie met 15 mensen liet zien dat alcohol ook leidt tot tijdelijke hypo-unawareness. Je voelt dan niet dat je een hypo hebt. Na alcohol merkten slechts 2 deelnemers de signalen op, zonder alcohol lukte dat 11 deelnemers.
Niet meer complicaties
Bij maar liefst 3250 mensen met diabetes uit 16 landen in Europa is ook nog gekeken naar het verband tussen alcohol en complicaties. Dat blijkt gelukkig mee te vallen. Over de kans op complicaties hoef je je waarschijnlijk dus niet zo druk te maken als je een biertje drinkt. Maar om een verlate hypo te voorkomen, is het wel verstandig om te kijken of je je diabeteszorg moet aanpassen. Vorig jaar bleek nog uit een Britse studie dat ruim 60% van de jongvolwassenen dat niet doet.
Tips uit onderzoek
Welke tips hebben onderzoekers voor je?
- Zoete dranken, zoals sommige wijnen en de meeste likeuren, bevatten veel koolhydraten.
- Bij mixdrankjes kun je het beste voor light frisdranken kiezen.
- Meet vaker je bloedsuiker. Het kan zijn dat je een hypo minder snel opmerkt als je gedronken hebt.
- Wees je ervan bewust dat alcohol het lastiger maakt om de juiste beslissingen voor je diabetes te nemen.
- Draag eventueel iets bij je waarop staat dat je diabetes hebt. Zo voorkom je dat een hypo onterecht wordt verward met dronkenschap.
- Geniet, maar drink met mate(n). Vertel je stapmaatje wat hij/zij moet doen als je een hypo hebt.
- Houd rekening met het verlate hypo-effect de volgende ochtend. Neem indien nodig minder insuline voor je gaat slapen of eet nog iets. Of zet de wekker ’s nachts om nog een keer te meten. Vraag ook je arts of verpleegkundige om advies.
- Laat je eventueel de volgende ochtend wakker maken door een huisgenoot.
Alcohol en diabetes gaan samen. Maar houd hierbij extra rekening met hypo’s, ook nog de volgende morgen. Meten = weten.
Vragen over dit onderzoek?
Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en stel je vraag onder dit artikel!