Diabetes tussen de lakens

Redactie van diabetestype1.nl
Redactie van diabetestype1.nl • 9 maart 2017
down20170308-22196-15v3wke.jpg

Als seks niet vanzelf gaat, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Problemen kunnen te maken hebben met diabetes. Zo hebben mannen met diabetes vaker erectiestoornissen en vrouwen een droge vagina. Waar komt dat door en kun je er iets aan doen?

Naar mannen met diabetes en seksuele problemen is meer onderzoek gedaan dan naar vrouwen. Gelukkig is er de laatste jaren wel steeds meer aandacht voor de vrouwelijke kant, en dus is er steeds meer bekend over mannen én vrouwen.

Mannen

Mannen met diabetes type 1 hebben vaker erectiestoornissen dan mannen zonder diabetes. Oudere studies hebben het zelfs over drie keer zo vaak. Maar misschien neemt de kans op erectiestoornissen wel af. Een studie uit 2013 heeft het nog over 22% van de mannen met diabetes, maar eentje uit 2015 zegt dat er geen verschil is tussen mannen met en zonder diabetes. 

In deze laatste twee studies is niet alleen naar impotentie gekeken, maar naar seksueel functioneren in het algemeen. Een ander probleem dat bij mannen met diabetes ook meer voorkomt is het uitblijven van de ejaculatie.

Lees ook de vraag over: Diabetes Type 1 en erectieproblemen.

Hoe komt het?

Seksuele problemen blijken niet met de gemiddelde bloedsuiker te maken te hebben. Maar complicaties zouden wel invloed hebben. Op allerlei plekken in het lichaam, dus ook in de penis, kunnen bloedvaatjes en zenuwen aangetast zijn door diabetes. Dan stroomt het bloed minder goed en worden prikkels minder goed doorgegeven. Complicaties aan de nieren, hartproblemen of een hoge bloeddruk helpen ook niet mee. 

Wat doe je eraan? 

Een arts kan je meer vertellen over wat je kunt doen als seks problemen geeft. Onderzoek laat zien dat in ieder geval één medicijn waarschijnlijk goed werkt. Mannen met diabetes en erectieproblemen kregen in deze studie dagelijks een middel genaamd Tadafil. Dat hielp om een erectie te krijgen en lang genoeg te houden. Het grote voordeel: je hoeft de seks niet te ‘plannen’ zoals bij andere middeltjes die je niet dagelijks neemt.  

Vrouwen

Ook vrouwen met diabetes hebben vaker problemen met seks dan vrouwen zonder diabetes. Zij hebben last van vaginale droogheid, pijn bij het vrijen, minder gevoel in de clitoris of ze krijgen geen orgasme. Het meest zou gebrek aan opwinding voorkomen, maar waarschijnlijk hebben de verschillende problemen ook met elkaar te maken. Seksuele problemen komen voor bij 27% tot 40% van de vrouwen met diabetes, zo blijkt uit twee studies. In een derde studie komen onderzoekers zelfs op 71% uit, maar dat was een veel kleinere studie. 

Hoe komt het?

Net als bij mannen is schade aan bloedvaatjes en zenuwen waarschijnlijk een belangrijke oorzaak. Het blijkt dat vrouwen met diabetes een minder goede bloedstroom in de clitoris hebben. Daardoor duurt het langer voordat zij iets voelen. Ook komen seksuele problemen vaker voor bij vrouwen die ook andere complicaties hebben. Dat is in ieder geval zo bij oogproblemen (retinopathie).

Sterker dan bij mannen, spelen er bij vrouwen ook vaak psychische factoren mee. Depressie kan een oorzaak zijn van seksuele problemen en ook de kwaliteit van de relatie met de partner speelt een rol. 

Wat kun je eraan doen?

Bij vrouwen is ook gekeken of het uitmaakt of je een insulinepomp hebt of dat je insuline spuit. De pomp kwam beter uit de test. Sterker nog, vrouwen die een pomp gebruikten zouden niet meer seksuele problemen hebben dan vrouwen zonder diabetes. Vrouwen met een insulinepen hadden dat wel. 

Ook is er een medicijn dat goed werkt bij vrouwen met diabetes en seksuele problemen: Sildenafil. Dat verbetert de bloedstroom in de clitoris, vermindert pijn, verhoogt de kans op een orgasme en verhoogt het plezier. Maar als depressie, angst of onzekerheid ook meespelen, dan is het verstandig om hierover verder te praten met de arts of met een psycholoog.

Seksuele problemen komen meer voor bij mannen én vrouwen met diabetes. Er zijn middeltjes waarvan bewezen is dat ze kunnen helpen. Soms is het beter om met een psycholoog te praten. Bespreek het in ieder geval gewoon eens met je arts. 

Vragen over dit onderzoek?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en stel je vraag onder dit artikel!

Gesprekken over dit artikel