Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Een kindje krijgen als je diabetes hebt, kan meestal prima. Toch is een zwangerschap met diabetes type 1 wat ingewikkelder dan een zwangerschap zonder diabetes. Je bloedsuikers moet je altijd al zo goed mogelijk houden, maar tijdens de zwangerschap is dat nog belangrijker. Voor je kind en voor jezelf.

Bijna alle zwangerschappen van vrouwen met diabetes gaan gewoon goed. Dat is een geruststellende gedachte, maar helemaal zonder extra risico’s is een zwangerschap met diabetes niet. Aangeboren afwijkingen komen in Nederland voor bij 6,4% van de kinderen van moeders met diabetes. Dat is 3 keer zo hoog als bij andere kinderen.

Kinderen van vrouwen met diabetes type 1 hebben een grotere kans om te zwaar te zijn bij de geboorte. Meestal trekt dit wel weer bij, maar niet altijd. Bij overgewicht is de kans op diabetes type 2 groter. De kans op een miskraam of doodgeboren kindje is bij diabetes iets groter dan zonder diabetes, maar die kans is nog steeds klein.

Het is verstandig om een zwangerschap goed voor te bereiden. Overleg met de internist ruim voor dat je begint met proberen zwanger te worden. De internist kan helpen bij het bereiken van de juiste instelling voor een zwangerschap met zo min mogelijk risico’s.

Hypers voorkomen

Gelukkig kun je de risico’s zo klein mogelijk houden door hypers te voorkomen. Dat geldt tijdens de hele zwangerschap, maar zeker in de eerste drie maanden. Dan begint de ontwikkeling van de botten, het hart, de hersenen en het ruggenmerg. Hoge bloedsuikers kunnen invloed hebben op de groei en ontwikkeling van het kindje. Bovendien heeft het kind nog geen insuline. Vanaf 12 weken heeft de baby een eigen werkende alvleesklier.  

Door hoge bloedsuikers kan het zijn dat een kindje te snel of te langzaam groeit. Een goede instelling is dan ook extra belangrijk. Maar de zwangerschapshormonen maken dat extra moeilijk. De bloedsuikers gaan meer schommelen.

Bloedvaten in de placenta

Ook heeft de placenta  meer moeite met het doorgeven van zuurstof en voeding. Dat komt doordat er in de placenta veel bloedvaatjes zitten. Net als andere bloedvaten in het lichaam van iemand met diabetes, werken ook de bloedvaten in de placenta minder goed. Wetenschappers zoeken nog uit hoe dat precies zit en of ze de placenta beter kunnen laten werken.   

Hypers kunnen dus schadelijk zijn voor het kind. Internist Harold de Valk ziet dat vrouwen heel bewust streven naar een scherpe instelling. ‘Maar als vrouwen een beetje ongeduldig zijn – nog een beetje insuline erbij om de goede streefwaarde te bereiken – bestaat de kans dat ze doorschieten.’

Niet doorschieten

Te actief hypers voorkomen, levert een ander risico op: hypo's. De Valk: ‘Door het zwanger-zijn voelen deze vrouwen een hypo minder goed aankomen en lopen ze een groter risico op een hypo.’ Ook kun je je minder bewust worden van hypo’s als ze vaker voorkomen in een korte tijd. Bij ernstige hypo’s kun je je bewustzijn verliezen. Scherp instellen dus, maar zeker ook niet té scherp.

Advies vóór en tijdens de zwangerschap

Het is belangrijk om al in de maanden voor de zwangerschap de HbA1c-waarde onder 7 procent te krijgen (53mmol/l). Daarnaast is het advies om op tijd te beginnen met foliumzuur, net als alle vrouwen die zwanger willen worden. Dat vermindert het risico op een open ruggetje of een hazenlip.

Veel vrouwen die gewend zijn om te spuiten, gaan op advies van de internist over op een pompje, vertelt ook De Valk. Dan verbetert de instelling tijdens de zwangerschap. De kortwerkende analoge insuline, zoals in de pomp, is bewezen veilig tijdens de zwangerschap. Onderzoek naar langwerkende analoge insuline loopt nog, maar er zijn al aanwijzingen dat deze insuline ook veilig is.