Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Met een injectie zijn oogproblemen door diabetes net zo goed te behandelen als met laser. Het grote voordeel: de injecties geven minder bijwerkingen. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers.

Veel mensen met diabetes type 1 krijgen vroeg of laat te maken met complicaties aan de ogen. Dat heet ook wel diabetische retinopathie. Dan groeien kleine bloedvaten uit het netvlies en die kunnen bloedingen veroorzaken in de oogbol. De bloedingen beschadigen het netvlies, waardoor je slechter gaat zien. Van iedereen die al meer dan 10 jaar diabetes heeft, krijgt 80% last van de ogen. Oogproblemen bij diabetes worden langzaam erger en kunnen leiden tot blindheid. Dit komt nog steeds voor, gelukkig wel minder dan vroeger.

Alternatief voor laser

Door een behandeling met laserstralen gaan de ogen twee keer zo langzaam achteruit. Het is dus een goede behandeling. Maar laseren geeft soms bijwerkingen, zoals een kleiner blikveld, nachtblindheid en kleine zwellingen van het netvlies. Daarom zoekt de wetenschap naar alternatieven.

Injecties even goed als laser

In dit onderzoek is de laserbehandeling vergeleken met injecties met de stof ranibizumab. Die stof wordt ook gebruikt bij mensen die zwellingen van het netvlies hebben. Van de ongeveer 200 deelnemers werd de ene helft behandeld met injecties en de andere helft met laser. De behandelingen blijken even goed voor de ogen, ook na twee jaar.

Injecties met ranibizumab bij oogproblemen werken even goed als laseren, maar geven minder bijwerkingen. De nieuwe behandeling is al bekend in de praktijk en kan dus sneller worden ingevoerd. Het is nog wel de vraag wat de effecten zijn op lange termijn. 

Ook voor beschadigingen in het midden

Op dit moment is het meestal zo dat je een laserbehandeling krijgt als de beschadiging vooral aan de randen van het oog zit. Artsen kiezen dan bij 98% van de mensen voor laser. Zit de beschadiging meer in het midden en is de zwelling vrij groot, dan wordt meestal al voor een injectie gekozen. Het lijkt er nu dus op dat een injectie veel vaker een goede keuze is, ook als de beschadigingen aan de rand zitten.

Eiwit blokkeren

Het Amerikaanse onderzoek gebruikte injecties met ranibizumab, maar er zijn meer stofjes die in de injecties worden gebruikt. Allemaal hebben ze hetzelfde doel, namelijk de stof VEGF blokkeren. Die stof hebben mensen met diabetische retinopathie te veel in hun ogen. VEGF zorgt voor de bloedinkjes en vochtophopingen. Een injectie moet VEGF remmen. 

Controle

In Nederland wordt meer dan 70% van alle mensen met diabetes regelmatig gecontroleerd op diabetische retinopathie. Is dit bij jou niet zo, geef dan aan bij je diabetescontroles dat je dit wel wilt. Je kunt je het beste eens per jaar of per twee jaar laten controleren.