Bij kinderen met diabetes type 1 kunnen de hersenen nét wat anders werken. Maar als je diabetes type 1 krijgt als kind, heb je dan ook meer kans op een ontwikkelingsstoornis? Onderzoekers zochten dit uit.
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) en autisme zijn voorbeelden van neurologische ontwikkelingsstoornissen. Onderzoekers uit verschillende landen keken naar het verband tussen diabetes type 1 krijgen als kind en het ontwikkelen van zo’n stoornis. Ze vonden dat de bloedsuiker hierbij mogelijk een belangrijke rol speelt.
Zweedse registers
De onderzoekers speurden voor het onderzoek in grote Zweedse registers, want die zijn vaak erg compleet. Ze vergeleken vervolgens de gegevens van mensen die de diagnose diabetes type 1 kregen als kind met een vergelijkbare groep mensen zonder diabetes. Gemiddeld waren de deelnemers 9,5 jaar oud toen zij de diagnose diabetes type 1 kregen.
Meer kans op ontwikkelingsstoornis
Als je diabetes type 1 als kind krijgt verhoogt dat mogelijk je kans op een ontwikkelingsstoornis, zoals ADHD en autisme. De onderzoekers zagen dat mensen die voor hun 18e de diagnose diabetes type 1 kregen 31% meer kans hadden op zo’n ontwikkelingsstoornis, vergeleken met mensen zonder type 1.
Over het algemeen is een ontwikkelingsstoornis meestal aangeboren, en spelen erfelijke factoren daarbij een grote rol. Maar mensen kunnen ze ook alsnog krijgen door bijvoorbeeld een flinke val op het hoofd of na een coma. Mogelijk kun je het dus ook krijgen onder invloed van diabetes type 1, zeggen deze onderzoekers.
Bloedsuiker speelt belangrijke rol
Uit het onderzoek blijkt dat de bloedsuiker mogelijk een belangrijke rol hierbij speelt. De onderzoekers vonden namelijk dat mensen met een minder goede bloedsuiker het hoogste risico lopen op een ontwikkelingsstoornis: hoe hoger het HbA1c, hoe groter de kans erop.
Maar bij mensen met een gemiddeld HbA1c van lager dan 7.5% (58 mmol/mol) vonden de onderzoekers geen verhoogde kans op een ontwikkelingsstoornis, vergeleken met mensen zonder diabetes type 1. Aan de andere kant, bij mensen met een gemiddeld HbA1c van hoger dan 8.6% (70 mmol/mol) was de kans hierop wel flink hoger. Zij hadden namelijk 90 procent meer kans op een ontwikkelingsstoornis.
Verband nog niet helemaal helder
Hoe het verband tussen hoge bloedsuikers en een ontwikkelingsstoornis precies in elkaar zit, kunnen de onderzoekers niet met zekerheid zeggen. Het kan misschien ook zo zijn dat mensen met een ontwikkelingsstoornis meer moeite hebben om hun bloedsuiker goed te houden. Dit moet nog verder worden uitgezocht.
Wel weten we dat een goede suikerstofwisseling belangrijk is voor het ontwikkelen van de hersenen. Het verstoren daarvan tijdens de kindertijd, bijvoorbeeld bij diabetes type 1, kan negatieve gevolgen hebben.
Dat het belangrijk is om je bloedsuiker zo stabiel mogelijk te houden is geen nieuws. Maar dit onderzoek kaart wel weer extra het belang ervan aan. Verder is het ook goed om extra oplettend te zijn op signalen van neurologische ontwikkelingsstoornissen bij diabetes type 1, zoals heel snel afgeleid zijn, of snel overprikkeld raken.
Op de hoogte blijven?
Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.