Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Diabetes type 1 kan iets doen met de hersenen, en bloedsuiker speelt daarbij waarschijnlijk een belangrijke rol. Nieuw onderzoek laat zien dat iemand na ernstige hypo's en hypers mogelijk meer kans heeft op dementie.

Wat diabetes type 1 doet met de hersenen is bekeken in twee recente onderzoeken. Die gaan over het verband tussen de bloedsuiker, dementie en een verminderde cognitie. Cognitie betekent ongeveer het denkvermogen. Dus je vermogen om dingen te onthouden en te leren, en vervolgens op een goede manier toe te passen. Hieronder zie je de resultaten van de beide onderzoeken.

Dementie-onderzoek

Amerikaanse onderzoekers volgden 2.821 mensen met diabetes type 1. Ze keken wie in het verleden ernstige hypo’s en hypers hadden, waarvoor spoedeisende hulp of opname in het ziekenhuis nodig was. De onderzoekers keken vervolgens wie dementie kregen.

Dit is het eerste onderzoek dat keek naar het verband tussen ernstige hypo’s en hypers en dementie bij mensen met diabetes type 1.

Ernstige hypo’s of hypers: hogere kans op dementie

Uit het onderzoek blijkt dat ernstige hypo’s of hypers mogelijk de kans op dementie verhogen bij mensen met diabetes type 1. Dit zijn de cijfers uit het onderzoek:

  • Mensen die in het verleden met een ernstige hypo in het ziekenhuis werden opgenomen hadden 66% meer kans op dementie, vergeleken met mensen met type 1 zonder zo’n ernstige hypo.
  • Bij ernstige hypers (waarvoor ziekenhuisopname nodig was) was het risico op dementie meer dan twee keer zo hoog.
  • De onderzoekers zagen dat mensen die in het ziekenhuis terechtkwamen voor ernstige hypo’s én hypers meer dan 6 keer zoveel kans hadden op dementie, vergeleken met mensen met diabetes type 1 zonder ziekenhuisopname.

Onbekend wat ‘mildere’ hypo’s en hypers doen

‘Mildere’ hypo’s en hypers werden niet meegenomen in dit onderzoek. Daarom weten we helaas dus nog steeds niet goed wat mildere hypo’s en hypers doen voor je kans om later dementie te ontwikkelen. Daar moet nog meer onderzoek naar worden gedaan. Voor milde hypo’s loopt momenteel een groot Europees onderzoek, ook in Nederland.

Cognitie-onderzoek

Ook het beroemde DCCT/EDIC-onderzoek toont een verband aan tussen ernstige hypo’s en een verminderde cognitie. De onderzoekers keken niet naar dementie, maar wel naar het geheugen en hoe goed je dingen kunt opnoemen en vertellen, een soort ‘verbale vlotheid’. Dit Amerikaanse onderzoek is gepubliceerd in het toonaangevende vakblad The Lancet.

Volgtijd van 32 jaar

Aan het DCCT-onderzoek begonnen in 1983 bijna 1.500 mensen met diabetes type 1. In totaal volgden de onderzoekers de proefpersonen erg lang: namelijk 32 jaar. Ze verzamelden veel gegevens, onder andere over het HbA1c, ernstige hypo’s en de bloeddruk.

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers aan het einde van de volgperiode was 59 jaar. Op dat moment hadden ze inmiddels al gemiddeld 37 jaar de diagnose diabetes type 1.

Bloedsuiker speelt rol bij verminderde cognitie

De onderzoekers zagen dat een hoger HbA1c en meerdere ernstige hypo’s een rol spelen bij een verminderde cognitie. Gelukkig gingen de proefpersonen met een redelijk stabiele bloedsuiker niet achteruit in cognitie. Naar (ernstige) hypers werd niet gekeken, dat moet nog verder worden uitgezocht.

Verder vonden de onderzoekers een verband tussen een verhoogde bloeddruk en een verminderde cognitie. Het is dus ook belangrijk om je bloeddruk goed te houden.

Diabetestechnologie nu veel beter

De resultaten van deze twee onderzoeken zijn niet leuk om te lezen. Maar bedenk wel dat de gegevens van de proefpersonen al wat ouder zijn. Dit soort onderzoek doen is namelijk een erg lang proces, omdat de volgtijd van de deelnemers lang is.

Dat betekent dat de deelnemers van het onderzoek grotendeels nog niet konden profiteren van de nieuwste diabetestechnologie. Tegenwoordig kun je gelukkig steeds beter je bloedsuiker managen, en zo hopelijk die (ernstige) hypo’s en hypers voorkomen.

Hoe werkt het nou in je hersenen?

Er is dus een mogelijk verband tussen heftige bloedsuiker-schommelingen, dementie en een verminderde cognitie. Maar hoe werkt dat dan precies in je hersenen? Dat is erg ingewikkeld, maar in dit artikel zie je een overzicht van wat we nu weten over hypo’s en de hersenen.

> Meer algemene informatie over diabetes type 1 en de hersenen.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.

Beeld: Shutterstock