Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Laseren en injecties zijn de meestgebruikte behandelingen voor oogproblemen door diabetes. Hoe goed werken die behandelingen? En welke nieuwe behandelingen worden nog onderzocht? Hier zie je de resultaten uit recente overzichtsstudies uit Amerika, Engeland en Australië.

Bij oedeem (kleine, lekkende bloedvaatjes) en bij proliferatieve retinopathie (wildgroei van bloedvaten) is meestal een behandeling nodig. Zeker als een speciale plek in het oog is aangetast, de gele vlek. Dan gaat namelijk je zicht achteruit. Met een behandeling kun je dit proberen te voorkomen of verminderen. Drie vragen en antwoorden over de behandeling van retinopathie:

Hoe goed werkt laseren?

Amerikaanse onderzoekers vergeleken in 2015 de studies naar laseren en andere behandelingen. Als je ogen gelaserd worden voor oedeem, dan gaan ze in de eerste drie jaar de helft minder achteruit. De lasers worden steeds milder en preciezer. Dat geeft betere resultaten en zorgt ook voor minder bijwerkingen, zoals littekens op het netvlies.

Bij proliferatieve retinopathie zijn de resultaten ook goed. Het risico op ernstig gezichtsverlies is de helft minder in de eerste vijf jaar. Nieuwe lasers zijn steeds beter. Het helpt ook dat de techniek verbetert om het oog in beeld te brengen tijdens het laseren. Bijwerkingen als lekkende bloedvaatjes, slechter zicht aan de zijkanten en nachtblindheid worden hiermee flink teruggedrongen, maar komen nog steeds voor. Daarom kiezen artsen tegenwoordig ook vaak voor injecties.

Zijn injecties beter?

Maandelijkse injecties tegen oogproblemen bevatten meestal een anti-VEGF-medicijn. De meest gebruikte zijn bevacizumab, ranibizumab en aflibercept. Australische onderzoekers maken in een overzichtsstudie uit 2016 een vergelijking tussen die injecties en tussen injecties en laseren.

Bij oedeem blijken de drie anti-VEGF-medicijnen beter dan laseren, ook na twee of drie jaar. Aflibercept zou in het eerste jaar iets beter werken dan de andere twee, maar dat effect verdwijnt later weer grotendeels.

Injecties werken overigens lang niet bij iedereen met oedeem goed. Bij de helft heeft het volgens andere onderzoekers onvoldoende effect. Maar gelukkig kan switchen wel helpen, schrijven de Australiërs. Bij proliferatieve retinopathie zijn de resultaten van injecties en laseren even goed na twee jaar.

Welke nieuwe behandelingen komen eraan?

Om van de maandelijkse injecties af te zijn, wordt ook een implantaat onderzocht. Die geeft onder de huid voortdurend kleine hoeveelheiden medicijn af. De eerste resultaten uit onderzoek geven aan dat het werkt, maar of het uiteindelijk net zo goed is als de injecties, is nog niet duidelijk.

Om de injecties bij meer mensen effectief te maken, worden ook andere stoffen onderzocht, schrijven de Amerikaanse onderzoekers. Die kunnen in de toekomst toegevoegd worden aan de injecties met anti-VEGF medicijn. In onderzoek zijn bijvoorbeeld stoffen die ontstekingen remmen bij reuma en bij de ziekte van Crohn in de darmen. Ook een combinatie van laseren en injecties is misschien een toekomstige behandeling.

Gaan je ogen achteruit door diabetes, dan helpt een behandeling met laser of injecties. Die behandelingen zijn gelukkig steeds beter geworden, maar het blijft zo dat ze helaas ook nadelen hebben. Samen met je arts kun je de beste afweging maken. Een aantal nieuwe behandelingen is nog in onderzoek. Daar kun je nu nog niet voor kiezen.

Gebruikte artikelen:

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!