​Meer problemen door infecties bij diabetes type 1

Redactie van diabetestype1.nl
Redactie van diabetestype1.nl • 8 februari 2018
shrine20180205-15708-vrm9xs.jpg

Mensen met diabetes type 1 hebben gemiddeld meer risico op ernstige infecties, met ernstiger gevolgen. Twee onderzoeksteams berekenden onlangs de cijfers. Let op: het gaat dus om gemiddelden over grote groepen mensen.

Vergeleken met de gemiddelde bevolking loop je met diabetes type 1 meer kans op bijkomende klachten. Dat ook infecties heftiger kunnen toeslaan, was al bekend. Maar over hoeveel meer risico gaat het dan? Onderzoekers doken in de cijfers.

Engelse cijfers

In Londen gingen onderzoekers van de St George’s University of Londen aan de slag met gegevens uit een groot medisch register. Om precies te zijn: uit de Clinical Practice Research Datalink selecteerden zij bijna 6.000 mensen met diabetes type 1 ouder dan 40 jaar.

Hoger risico op infecties

In ruim vijf jaar tijd hadden Britten met diabetes type 1 gemiddeld vaker een infectie waarvoor ze een medicijn nodig hadden. Namelijk 55 procent van de groep, tegenover 41 procent van mensen zonder diabetes. Ook moesten ze wat vaker worden opgenomen in het ziekenhuis door een infectie (bijna 15 procent tegenover 5 procent van de mensen zonder diabetes).

Vooral bot- en gewrichtsinfecties kwamen vaker voor, evenals bloedvergiftiging en ontsteking van de hartkleppen. De resultaten zijn in januari gepubliceerd in het vakblad Diabetes Care.

Risico op overlijden door infecties

Onderzoekers in Italië kwamen onlangs tot vergelijkbare conclusies, al keken zij vooral naar het risico op overlijden door infecties. Daarvoor analyseerden zij gegevens van ruim 185.000 mensen met diabetes ouder dan 30 jaar.

Cijfers voor een gemengde groep

Belangrijke kanttekening: in dit Italiaanse onderzoek zijn mensen met diabetes type 1 én mensen met diabetes type 2 samengenomen. Met de cijfers moet je dus voorzichtig zijn, al kwam uit het Engelse onderzoek van hierboven weinig verschil tussen de groepen diabetes type 1 en type 2. Daarin was dat onderscheid wel gemaakt.

Longontsteking

De conclusie van dit Italiaanse onderzoek: volwassenen met diabetes hebben meer kans om te overlijden aan infecties, zoals longontsteking, dan mensen zonder diabetes. Dat komt waarschijnlijk door meerdere oorzaken, denken de onderzoekers. Zoals aangetaste kleine bloedvaatjes, nierschade en hoge bloedsuikers. Vooral bij longontsteking lijken hoge bloedsuikers de boel te verergeren.

Leverziekten

De hoogste risicocijfers vonden de onderzoekers voor bloedvergiftiging en bepaalde hart- en leverproblemen. Het risico om daaraan te overlijden is twee keer zo hoog als je diabetes hebt, vergeleken met de algemene bevolking. De onderzoekers vermoeden dat de rol van infecties vaak wordt onderschat. Dit onderzoek is online gepubliceerd op de website van Nutrion, Metabolism & Cardiovascular diseases.

Dit zijn gemiddelde cijfers die iets zeggen over het risico van een grote groep mensen. Het risico op problemen is weliswaar hoger, maar in de praktijk voor een individu ook weer niet overdreven groot. Deze studies laten in ieder geval zien dat infecties bij diabetes niet onderschat moeten worden, en dat er genoeg aandacht voor moet zijn om ze tijdig aan te pakken of te voorkomen. Een goede diabetesregulatie scheelt zeker.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!