​Gehoorverlies bij diabetes type 1

Redactie van diabetestype1.nl
Redactie van diabetestype1.nl • 24 oktober 2017
shrine20171023-26271-sz4u62.jpg

Chinese onderzoekers hebben verschillende onderzoeken naar diabetes type 1 en gehoorschade op een rij gezet. Mensen met diabetes type 1 hebben vaker te maken met slechthorendheid.

Problemen met de nieren, ogen, hart en zenuwen zijn de meest voorkomende en bekendste complicaties van diabetes type 1. Maar ook oren kunnen lijden onder diabetes, suggereerde al eerder onderzoek. Chinese onderzoekers hebben dit probleem nader bekeken. 

Gehoorschade meten

Om te bepalen of er een link is tussen diabetes type 1 en gehoorschade, vergeleken de onderzoekers de resultaten van 15 studies. In totaal namen 717 mensen met diabetes type 1 en 627 gezonde vergelijkingspersonen deel aan deze studies.

Met de volgende testen meet je het gehoor:

  • Piepjestest: via een koptelefoon krijg je piepjes van verschillende frequenties te horen en als je het piepje hoort, druk je op een knopje. 
  • Hersenstam-respons: de persoon krijgt elektrodes op zijn hoofd die de hersenactiviteit meten in reactie op geluid. 
  • OAE-test: als het oor gestimuleerd wordt door een klikgeluid, geeft het oor zelf een soort echo terug. Bij mensen bij wie het binnenoor beschadigd is, komt er geen echo terug.

Vaker problemen

De onderzoekers zagen dat mensen met diabetes type 1 aantoonbaar vaker gehoorverlies hebben. Ook hebben degenen met lagere bloedsuikerwaarden een beter gehoor dan mensen met een hoger HbA1c. Gehoorverlies komt twee keer zo vaak voor bij mensen met ongecontroleerde diabetes type 1, en bij vrouwen is dat zelf nog 14% erger. Ook ben je met diabetes type 1 vatbaarder voor milde gehoorschade.

Hoe wordt de schade veroorzaakt?

Diabetes gaat vaak samen met schade aan de kleine bloedvaten. Dat beïnvloedt waarschijnlijk de doorbloeding van het binnenoor: de bloedvatwanden worden dikker en de bloedvaatjes daardoor smaller. Het bloed stroomt er minder makkelijk doorheen, waardoor er te weinig voeding en zuurstof wordt aangevoerd.  

Ook zagen onderzoekers veranderingen in de cochlea (het binnenoor) en andere onderdelen van het oor. Wanneer de bloedsuiker stijgt, dan wordt het bloed dikker, vergelijkbaar met siroop. Dit bloed moet door de dunne haarvaatjes van het binnenoor, en dat kan leiden tot gehoorproblemen.

Onderzoekers denken dat, net als bij nier- en oogproblemen, ook in het oor de zenuwen beschadigd raken. Dat kan gebeuren wanneer de bloedsuiker lange tijd te hoog is.

Bescherming en controle

Nu we weten dat gehoorschade ook een complicatie is van diabetes type 1, is het extra belangrijk om oren te beschermen tegen harde, schelle of hoge geluiden. Volgens onderzoek kunnen onze oren maximaal 85 decibel aan. Een lager HbA1c verlaagt ook het risico.

Screening om de twee tot drie jaar is belangrijk, want gehoorverlies kan leiden tot bijvoorbeeld depressie. Mensen met een slechter gehoor zonderen zich af, schamen zich, worden minder betrokken, voelen zich buitengesloten en raken geïsoleerd.

Gehoorschade en -verlies is een minder bekende complicatie van diabetes type 1. Bescherm je oren bij geluid harder dan 85 decibel en laat je gehoor testen om de paar jaar.