Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Veel onderzoeken laten zien dat kinderen met diabetes type 1 na de diagnose minder snel groeien dan andere kinderen. Daardoor blijven ze uiteindelijk gemiddeld zo’n 2,5 tot 3 centimeter kleiner.

In een groot onderzoek keken wetenschappers naar 1.685 kinderen met diabetes type 1. Vanaf de diagnose groeien deze kinderen minder snel dan leeftijdsgenoten zonder diabetes. 

Er is geen verschil tussen jongens en meisjes, en of ze voor of na de puberteit diabetes type 1 hebben gekregen. Maar het maakt wel uit hoe lang ze al diabetes hebben. Hoe langer kinderen diabetes type 1 hebben, hoe minder snel ze groeien.

Verband met bloedsuiker

Groeisnelheid blijkt samen te hangen met de diabetesinstelling. Hoe hoger de glucosewaarden, hoe langzamer kinderen groeien. Australische onderzoekers zagen dat kinderen die tussen 1991 en 1995 de diagnose diabetes type 1 kregen, sneller groeiden dan kinderen die in de vijftien jaar ervoor diabetes hadden gekregen. Dit komt waarschijnlijk doordat de behandeling en technologie verbeterd zijn.

Hoe komt de tragere groei?

Botten groeien onder andere met hulp van het groeihormoon IGF1. Normaal gesproken wordt een deel van dit groeihormoon gemaakt in de lever. Insuline stimuleert daar de aanmaak van dit groeihormoon. Insuline komt vanaf de alvleesklier in de lever terecht.

Mensen met diabetes type 1 moeten zelf insuline spuiten. Die komt dus via een andere weg het lichaam binnen, en er komt minder insuline in de lever. Hierdoor maakt de lever minder IGF1 groeihormoon aan. Dit is een van de redenen waardoor botten minder snel groeien bij mensen met diabetes type 1. 

Hoe groot is het effect?

Kinderen met diabetes type 1 groeien dus minder snel dan leeftijdsgenoten. Maar dit effect is niet heel groot. Daarnaast zijn kinderen met diabetes op het moment van de diagnose gemiddeld iets groter dan andere kinderen. Uiteindelijk zijn kinderen met diabetes type 1 gemiddeld 2,5 tot 3 centimeter kleiner dan leeftijdsgenoten, wanneer ze uitgegroeid zijn.

Zwakkere botten

Botten groeien niet alleen minder snel bij diabetes type 1, maar ze zijn ook minder sterk. Hierdoor is de kans om botten te breken groter dan bij mensen zonder diabetes. Dit komt ook doordat er minder IGF1-groeihormoon is. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de kans om een heup te breken zes keer zo groot wordt. 

Als je kijkt naar de gevolgen van groeiachterstand hoef je je niet te veel zorgen te maken. De effecten ervan zijn relatief klein. Door de bloedsuiker zo goed mogelijk onder controle te houden, verlaag je de kans op complicaties vooral enorm.

Vragen over dit onderzoek?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en stel je vraag onder dit artikel!