Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Veel diabeteshulpmiddelen zitten vast aan je lichaam, zoals insulinepompen en glucosesensoren. Maar de lijm van patches (pleisters) en naaldjes kunnen de huid irriteren. Sinds kort is er meer onderzoek naar die huidproblemen.

Glucosesensoren en insulinepompen bieden gemak, stabielere bloedsuikers en minder zorgen over hypo’s. Maar voor nu steken de bijbehorende naaldjes en infuusslangetjes nog in de huid, en blijven daar meerdere dagen zitten met een sterke pleister.

Niet iedereen verdraagt dat even goed. Dat is vervelend, want die hulpmiddelen worden in de komende jaren alleen maar belangrijker – denk bijvoorbeeld aan de kunstalvleesklier. Daarom is er sinds kort ook meer onderzoek naar die huidproblemen.

Onderzoeken naar huidproblemen bij sensor en pomp

Drie recente onderzoeken in het buitenland richten zich helemaal of grotendeels op huidproblemen bij gebruik van insulinepompen en/of glucosesensoren door mensen met diabetes type 1:

Duits onderzoek bij 369 kinderen tussen 1-20 jaar: in deze groep hadden 9 van de 10 deelnemers huidproblemen, waarvan de meeste samenhingen met het gebruik van infuusslangetjes en glucosesensoren.

Amerikaans onderzoek bij 122 kinderen en jongvolwassenen: in deze groep meldden 6 van de 10 mensen huidproblemen door een sensor en/of pomp, vooral degenen die beide gebruikten.

Deens onderzoek bij 118 volwassenen: dit is een combinatie van twee studies; de meeste mensen deden een jaar later ook mee aan een tweede studie. In de eerste ronde meldden ruim 3 van de 10 mensen huidproblemen door pomp en/of sensor. In de tweede ronde was dat veel meer: 4 tot 7 van de 10 mensen. Mogelijk zijn ze er meer op gaan letten.

Vooral jeuk, eczeem en irritatie

De meest voorkomende huidproblemen en klachten in de drie onderzoeken:

  • Jeuk, vooral ook bij kinderen met een droge huid (daarbij heeft de huid een slechtere bescherming tegen invloeden van buitenaf, zoals lijm van een pleister).
  • Lipohypertrofie (spuitplekken). Vooral bij insuline spuiten met de pen. 
  • Contacteczeem.
  • Rode uitslag en irritaties.
  • Littekens en wondjes.

Huidproblemen en kwaliteit van leven

Een pomp en sensor geven veel gemak en vaak een betere kwaliteit van leven. Maar als je er zoveel huidproblemen door hebt, is het dan wel de moeite waard? Daar is nog maar weinig over bekend.

Het lijkt erop dat de meeste Duitse kinderen en tieners er niet zo heel erg veel last van hadden: 95% had er geen verminderde kwaliteit van leven door – maar 5% dus helaas wel. Geen van de deelnemers was ooit gestopt met een pomp of sensor. (Ook niet de pen-gebruikers in dit onderzoek.)

Volwassenen in het Deense onderzoek hadden meer moeite: ruim de helft voelde meer ‘diabeteslast’ door huidproblemen. Daarmee zijn huidproblemen dus een belangrijke factor voor diabetes-gerelateerde emotionele last, zeggen de onderzoekers.

Effect op HbA1c?

Oppervlakkige huidproblemen hebben geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Dat zagen de Deense onderzoekers aan het HbA1c van hun deelnemers. Ze zeggen erbij dat oudere studies wél een verband lieten zien tussen huidproblemen en HbA1c, maar dan ging het vooral over spuitplekken. Want die kunnen invloed hebben op hoe insuline wordt opgenomen in het lichaam.

In deze studies zijn natuurlijk geen mensen meegenomen die door huidproblemen geen pomp of sensor meer gebruiken. Bij hen leiden die huidproblemen via een omweg mogelijk wel tot slechtere bloedsuikers.

Meer aandacht, checks en advies nodig

De onderzoekers van deze studies concluderen:

  • Huidproblemen komen veel voor bij mensen met diabetes type 1 die een pomp en/of sensor gebruiken. Vooral jeuk en eczeem-achtige klachten, ook bij jonge mensen en kinderen.
  • Er moet genoeg aandacht voor zijn in de spreekkamer, en er zou vanuit diabetesteams meer vaste samenwerking moeten zijn met huidspecialisten, dermatologen.
  • Er zou ook meer advies en bekendheid moeten komen voor behandelmogelijkheden. Zo viel het onderzoekers op dat maar weinig mensen een barrière-crème gebruikten, die mogelijk wat helpt. (Dat is een niet-vette crème of spray die je aanbrengt op de huid voordat je de sensor of patch erop plakt.)

Er zijn nog weinig ‘harde’ cijfers te geven rond huidproblemen door pompen en sensoren, want de eerste onderzoeken zijn bijvoorbeeld deels met vragenlijsten gedaan. Maar ze geven zeker een algemeen beeld dat veel mensen herkennen vanuit individuele ervaringen. Het is goed als er meer aandacht en onderzoek komt om het te verbeteren.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Beeld: Shutterstock