Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

In Amerika is een nieuw medicijn voor diabetes type 1 in ontwikkeling. Je neemt het als pilletje naast insuline voor stabielere bloedsuikers. Hoe werkt deze pil en wanneer kunnen we hem hier verwachten?

Het farmaceutische bedrijf vTv therapeutics doet al een paar jaar onderzoek naar een medicijn met de naam TTP399. De resultaten van de laatste studie zijn positief. Daarom heeft de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA het middel aangemerkt als ‘Breaktrough Therapy Designation’.

Het woord breaktrough betekent nog niet dat er een echte medische 'doorbraak' is. Medicijnen krijgen dit label als ze een ernstige of levensbedreigende ziekte behandelen en er voorzichtig bewijs is dat het middel beter werkt dan de bestaande behandeling. Het label kan de verdere ontwikkeling en beoordeling van het medicijn versnellen.

Mogelijk eerste pil voor diabetes type 1

TTP399 is geen vervanging voor insuline, maar een extra medicijn dat helpt om de bloedsuikers te regelen. Mocht het op de markt komen, dan is het de eerste pil voor diabetes type 1. Andere kanshebbers zijn ook nog in onderzoek.

Hoe werkt de pil?

De nieuwe pil werkt vooral in op de lever. Het herstelt daar een natuurlijk proces dat min of meer stilligt door de behandeling van diabetes met insuline. Bij mensen zonder diabetes helpt de lever namelijk om de bloedsuikers stabiel te houden. Het orgaan slaat glucose op en geeft het weer af, afhankelijk van de bloedsuiker en van activiteiten.

De lever houdt de hoeveelheid insuline en glucagon in het bloed dan ook goed in de gaten. Maar als je insuline moet spuiten of een pomp hebt, lukt dat niet goed. De lever 'slaapt' als het ware. De nieuwe pil maakt een belangrijk stofje in de lever, genaamd glucokinase, weer actief. Dat is heel handig: de lever gaat weer glucose opslaan en afgeven, net als bij mensen zonder diabetes.

Wat zeggen de onderzoeken?

Een paar jaar geleden vonden onderzoekers al een verbetering van de HbA1c in een studie met 20 mensen met diabetes type 1. Nu mochten er 85 mensen meedoen. Zij gebruikten 12 weken lang het middel of een placebo zonder te weten wat ze kregen. Daarnaast injecteerden ze zoals altijd insuline of hadden een pompje. Weer waren de resultaten positief: een lager HbA1c, iets minder insulinegebruik en minder ernstige hypo’s. En dit alles zonder verhoogde kans op ketoacidose.

En nu?

Aan de volgende studie (fase 3) zullen nog meer mensen met diabetes type 1 meedoen. Zij gaan het middel langere tijd gebruiken. Dan kijken de onderzoekers ook opnieuw naar het risico op ketoacidose. Dat is belangrijk, omdat sommige onderzochte pillen voor diabetes type 1 de kans hierop verhogen.

Vervolgens kan het middel in de VS goedgekeurd worden. Dan is het wachten op Europese goedkeuring. Het duurt dus nog wel even voordat we dit middel op de markt kunnen verwachten, maar de ontwikkelingen zijn hoopgevend.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.

Beeld: Shutterstock