Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Meerdere keren per dag je bloedsuiker meten met een vingerprik kan pijnlijk en tijdrovend zijn. Daarom bracht Abbott de FreeStyle Libre op de markt: een vrijwel naaldloze manier om de suikerwaarde te meten. Met ingang van 10 december 2019 wordt hij vergoed voor iedereen die afhankelijk is van insuline.

Update 12 december: Zorginstituut Nederland (ZIN) maakte bekend dat met ingang van 10 december 2019 iedereen met intensieve insulinetherapie (minimaal 4 keer per dag vingerprik) een flash glucosemeter (FreeStyle Libre) vergoed krijgt.

Update November 2019: Mede dankzij de geweldige inzet van ons communitylid @Loes Heijmans is het gelukt om een doorbraak te krijgen in de vergoeding van een sensor. Op 5 november stemde De Tweede Kamer unaniem voor twee moties:

– Het Zorginstituut moet zo snel mogelijk onderzoeken of CGM vergoed moet worden voor iedereen die insulineafhankelijk is.
– Bij dit onderzoek moet het Zorginstituut gebruik maken van bestaand wetenschappelijk onderzoek, en kennis opgedaan in de vele andere West-Europese landen waar sensors allang vergoed worden.
Meer informatie op Sensorvergoeding.nl 

Recentste update van deze pagina: 11 november 2019  

Of je een hulpmiddel vergoed krijgt uit de basisverzekering, bepaalt Zorginstituut Nederland (ZIN). Op 30 april 2018 besloot ZIN dat de FreeStyle Libre (FSL) wordt vergoed voor vier groepen mensen met diabetes:

  • Kinderen met diabetes type 1.
  • Volwassenen met gemiddeld hoge bloedsuikerwaarden die slecht zijn in te stellen.
  • Zwangere vrouwen met diabetes type 1 en 2 (geen zwangerschapsdiabetes).
  • Vrouwen met diabetes types 1 en 2 die een zwangerschapswens hebben.

Hun recht op vergoeding van gaat in met terugwerkende kracht vanaf 27 november 2017. > Praktische uitleg over de vergoeding vind je in dit bericht van DVN. 

Mensen met diabetes die een combinatie van een insulinepomp met RT-CGM functie en de FSL gebruiken, kunnen ook aanspraak maken op een vergoeding van de FSL mits zij aan de andere voorwaarden voldoen. Dat is in december 2018 bepaald.

In oktober 2019 is door zorgverzekeraars besloten dat jongeren die voor hun 18e een flash glucosemeter gebruiken, deze na hun 18e vergoed blijven krijgen. Voorwaarde is dat hun arts onderbouwd verklaart dat dit het beste is voor hun behandeling.

De Rondetafel Diabeteszorg adviseerde op 10 mei 2019 om na te gaan en te onderbouwen of alle mensen met diabetes type 1 flash glucose monitoring (FreeStyle Libre) vergoed kunnen krijgen. Naar verwachting zal Zorginstituut Nederland voor einde 2019 een uitspraak doen over vergoeding van FGM voor alle mensen met diabetes type 1.

FSL zelf betalen

Andere mensen met diabetes type 1 moeten vooralsnog de kosten zelf blijven betalen, die zijn ongeveer € 1.600 per jaar. Niet iedereen kan of wil dit betalen. Overigens is het goed om te weten dat de kosten soms aftrekbaar zijn van de belasting, afhankelijk van het drempelbedrag voor je zorgkosten dat de Belastingdienst hanteert (dat weer afhankelijk is van je inkomen).

Sommige mensen schaffen de FreeStyle Libre alleen aan voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld voor een vakantie. Voor anderen biedt de continue glucosesensor uitkomst. Die wordt onder voorwaarden wel vergoed.

Wat betreft bestellen en leveren: in januari 2019 maakten OneMed en Abbott bekend dat mensen die de FSL vergoed krijgen hem voortaan rechtstreeks kunnen bestellen bij OneMed Apotheekservice en Mediq (inclusief DVN-winkel). Ze hoeven de kosten niet meer voor te schieten.

Onderzoek naar betrouwbaarheid en nauwkeurigheid

Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van de FreeStyle Libre. Zo is het nog de vraag hoe secuur de meetmethode is, ook in vergelijking met de vingerprik. Ook zijn er weinig goede vergelijkende studies tussen de meetmethode en de vingerprik. Die onzekerheid maakt dat zorgverzekeraars niet zomaar overgaan tot vergoeding voor iedereen. Ook is de FreeStyle Libre op jaarbasis duurder dan de teststrips.

In 2016 startte Isala een onderzoek naar de FSL, samen met zorgverzekeraar Zilveren Kruis, Diabetesvereniging Nederland (DVN) en stichting Basisstructuur Innovatief Diabetes Onderzoek Nederland (BIDON). Zij wilden weten of de FSL een voldoende betrouwbaar alternatief kan zijn voor vingerprikken en teststrips. Het onderzoek liep tot eind 2018, en in april 2019 kwamen de positieve resultaten naar buiten.

Aanwinst met kanttekeningen

Veel mensen met diabetes type 1 zijn heel tevreden over de FreeStyle Libre. Zeker ook ouders die ’s nachts de glucosewaarde van hun slapende kind meten. In een seconde en zonder een pijnlijke vingerprik weet je de waarde en of je kind rustig verder kan slapen. Door de vele meetmomenten kun je trends ontdekken in je suikerspiegel en op tijd ingrijpen. 

Maar niet iedereen is zo enthousiast. Zo kan de FreeStyle Libre nog niet gekoppeld worden aan de pomp, geeft hij (nog) geen alarm bij een hypo of hyper en leidt de sensor soms tot huidirritaties. De sensor meet de suikerwaarde in de interstitiële vloeistof, tussen de huid- en de spierlaag, en niet in het bloed zelf. De waarde in dat vocht loopt wat achter. Daarom moet je bij snel veranderende suikerspiegels of bij een dreigende hypo nog steeds de waarde zelf controleren met een vingerprik. 

Met de FreeStyle Libre is een grote stap gezet in het (gedeeltelijk) vervangen van de pijnlijke vingerpik. Nieuwe technologieën om de bloedsuiker zonder prikken te meten zijn continu in ontwikkeling. We houden je op de hoogte. 

LibreLink app downloaden

Het is nu ook mogelijk om met je telefoon de FreeStyle Libre uit te lezen. De LibreLink app is gratis te downloaden en beschikbaar voor Android OS 5.0 en hoger en met de Iphone 7 met een besturingssysteem van IOS 11.0 of hoger. Je telefoon moet ook beschikken over NFC (Near Field Communication). Je kunt dan zelf kiezen of je je suikerwaarde scant met je telefoon of met de reader.

Petities

Mike Janssen overhandigde op 21 november 2017 de petitie ‘Vergoed de Freestyle Libre in Nederland’ aan leden van de Tweede Kamer en de Gezondheidscommissie. De petitie is ondertekend door 15.000 mensen met diabetes. Met het overhandigen van deze petitie wilden ze de overheid overtuigen van de noodzaak voor het vergoeden van de Freestyle Libre (FSL) in Nederland. 

In het voorjaar van 2019 startten ook Loes Heijmans-Beek en Orietta Koster de petitie 'De glucosesensor is geen gadget maar bittere noodzaak', die in korte tijd al duizenden keren is getekend.

In tv-programma Kassa

Op 13 januari 2018 besteedde het tv-programma Kassa aandacht aan de FreeStyle Libre en de vergoedingenkwestie. Bekijk hier het artikel met de belangrijkste punten uit de uitzending.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.