Maagverkleining bij diabetes type 1 heeft voor- en nadelen

Redactie van diabetestype1.nl
Redactie van diabetestype1.nl • 3 oktober 2019
Maagverkleining bij diabetes type 1.jpg

Mensen met diabetes type 1 die een maagverkleining ondergingen via een maagbypass, hadden daarna minder problemen met hun hart en bloedvaten. Wel hadden ze meer risico op ketoacidose, blijkt uit Zweeds onderzoek.

Voor mensen met ernstig overgewicht (obesitas) bij wie het afvallen niet lukt, is een maagverkleining of maagomleiding (maagbypass) een mogelijkheid. Het zijn bekende ingrepen bij diabetes type 2, maar ook bij mensen met diabetes type 1 worden ze soms uitgevoerd.

Groot onderzoek in Zweden

Tot nu toe was er weinig bekend over de effecten van deze ‘bariatrische chirurgie’ bij diabetes type 1. In Zweden is er een groot onderzoek naar gedaan, omdat daar bijna 1 op de 5 mensen met diabetes type 1 obesitas heeft (een BMI van boven de 30).

Onlangs vertelde de Zweedse onderzoeker Gudrun Höskuldsdottir over het onderzoek, op het Europese diabetescongres EASD. (Update 2020: het is inmiddels ook gepubliceerd in een vakblad.)

Vergelijking met en zonder operatie

Met bijna 400 deelnemers is dit het grootste onderzoek naar maagchirurgie bij diabetes type 1 tot nu toe. De mensen zijn zo’n vijf tot negen jaar na de ingreep gevolgd.

In het onderzoek zijn 387 mensen met diabetes type 1 na een maagbypass vergeleken met eveneens 387 mensen met diabetes type 1 die hun gewone standaard behandeling kregen. Zij kwamen overeen in leeftijd, aantal jaar diabetes en BMI (gemiddeld was die 40).

Minder risico hartvaatproblemen

De mensen die een maagoperatie ondergingen, hadden in de jaren daarna 68 procent minder kans op hartfalen en 82 procent minder kans op beroertes dan de groep zonder operatie. Wel hadden ze een gelijke kans op een hartinfarct.

De mensen met en zonder operatie hadden daarna evenveel kans op hypo's. Maar de mensen met een maagbypass hadden een twee keer zo groot risico om in het ziekenhuis te belanden met ernstige hyperglykemie en ketoacidose.

Vier mensen uit de operatiegroep zijn zelfs overleden aan een diabetisch coma, tegenover één persoon uit de vergelijkingsgroep. Onderzoeker Höskuldsdottir benadrukte daarom dat er goede begeleiding moet zijn bij het bepalen van nieuwe insulineschema’s. Ook kan een continue glucosemeter helpen om ketoacidose te voorkomen.

Voorzichtig met maagverkleining bij diabetes type 1

De onderzoeker is voorzichtig optimistisch over maagoperaties bij mensen met diabetes type 1 en ernstig overgewicht. Er zitten zeker voordelen aan, maar ook risico’s. Het is belangrijk dat die per persoon goed worden afgewogen, want het blijft een ingrijpende ingreep. Ook komt niet iedereen in aanmerking; bijvoorbeeld alcoholgebruik en depressie kunnen verergeren na een maagoperatie.

Er blijven nog vragen om verder uit te zoeken, zei de onderzoeker. Zoals: blijven mensen op gewicht nadat ze zijn afgevallen na een maagverkleining? Is er verschil in het effect van andere methoden voor maagverkleining, zoals de maagband en sleeve?

Soorten maagverkleining

Voor de duidelijkheid nog even op een rij welke vormen van maagverkleining er zijn:

  • Maagbypass (gastric bypass, Roux-en-Y): de maag wordt opgedeeld in een klein deel en de rest van de maag. Het kleine deel wordt aangesloten op de dunne darm. De rest van de maag wordt niet meer gebruikt. Deze ingreep is bekeken in dit Zweedse onderzoek.
  • Sleeve: een groot gedeelte van de maag wordt verwijderd. Een smalle buisvormige maag blijft over (een soort mouw, sleeve) waar het voedsel alleen maar doorheen gaat en niet meer wordt opgeslagen.
  • Maagband: een ring die om het begin van de maag wordt geplaatst. Zo kun je telkens maar een kleine hoeveelheid per keer eten.

Kortom, maagverkleining is zeker ook een optie voor mensen met diabetes type 1, maar niet iets om te makkelijk over te denken. Intussen zijn er ook andere behandelingen tegen overgewicht bij diabetes type 1 in opkomst, zoals de GLP1-middelen en SGLT2-remmers. Die zijn nu ook niet meegenomen in dit onderzoek, omdat daar toen nog geen sprake van was. 

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.