Sommige zeeslakken verdoven hun prooi met insuline. Wetenschappers doen daaruit inspiratie op voor nieuwe vormen van snelwerkende insuline voor mensen.
Tropische zeeslakken zijn geen lieverdjes, het zijn vaak roofdieren die leven van vissen. Wie niet snel is moet slim zijn, en daarom hebben verschillende zeeslakken talloze vormen van gif ontwikkeld.
Acute hypo
Er zijn zeeslakken die een wolk 'gif' met insuline spuiten richting een prooi, bijvoorbeeld een kleine vis zoals je ziet in het filmpje hierboven. Ze bezorgen de vis een acute hypo waardoor ze hem gemakkelijk kunnen vangen en opslokken.
De slakkeninsuline werkt razendsnel, sneller dan insuline voor mensen. Daarom bestuderen wetenschappers deze zeeslakken al een tijdje, en het eerste nieuws daarover kwam in 2016. Onlangs publiceerden onderzoekers van de universiteit van Utah meer details over hoe de slakkeninsuline precies werkt.
Geen vertraging
Even terug naar de mens. Menselijke insuline bestaat uit A- en B-ketens. De B-keten geeft een seintje aan de lichaamscellen dat ze glucose uit het bloed kunnen opnemen. Maar in die communicatie zit een vertraging, waardoor insuline niet meteen werkt.
Slakkeninsuline zit simpeler in elkaar. Het heeft de vertragende B-keten niet, waardoor de insuline veel sneller werkt. Dat zagen de Amerikaanse onderzoekers toen ze de insulinestructuren bestudeerden in het gif van drie soorten zeeslakken: de Conus (C.) geographus, C. tulipa en C. kinoshitai.
Nieuwe ideeën voor snelle insuline
De onderzoekers vonden drie insulinestructuren die de bloedsuiker razendsnel verlagen, ze noemden die Con-Ins T1A, G1 en K1. Het bijzondere is dat deze drie ook contact kunnen maken met menselijke cellen (de insulinereceptoren van de cel), ook al missen ze de B-keten die in alle soorten menselijke insuline zit.
Interessant! Alleen is de slakkeninsuline niet zomaar te gebruiken bij mensen. Al was het maar omdat hij 10 tot 20 keer minder krachtig is dan menselijke insuline. Wel geeft hij wetenschappers nieuwe ideeën om nieuwe snelwerkende insulinesoorten voor mensen te ontwikkelen.
Bron: de publicatie in eLife en de University of Utah (filmpje)
Op de hoogte blijven?
Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!