Continu je bloedsuiker meten in het oog, dus in traanvocht? De ontwikkeling van de Google-contactlens als glucosemeter is gestopt omdat de betrouwbaarheid tegenviel. Maar wél goede eerste resultaten boekt het Nederlandse bedrijf NovioSense, met een veertje in het ooglid.
Onlangs kwam in het nieuws dat Verily, de dochteronderneming van Google, is gestopt met de ontwikkeling van een contactlens om automatisch de glucosewaarde vanuit traanvocht te berekenen. Ook een Koreaans onderzoeksteam is alsnog gestopt met de ontwikkeling van een glucosesensor in een contactlens.
Maar in Nederland loopt een andere initiatief rond meten in traanvocht en daarmee gaat het juist wel goed. Reden om daar wat meer over te vertellen, ook al zal het nog even duren voordat dit op de markt komt.
Nederlandse glucosemeter
Het bedrijf NovioSense ontwikkelde een flexibel veertje dat achter het onderste ooglid wordt geplaatst en daar 24 uur per dag continu de bloedsuiker meet. De eerste resultaten zijn zo positief, dat zij hopen het veertje in 2020 op de markt te brengen.

Een veertje onderin je oog? Dat klinkt misschien onwaarschijnlijk, of een beetje ongemakkelijk, maar bij de proefpersonen werkte het heel goed. Zonder irritatie van het ooglid kon bij de eerste test betrouwbaar de glucose gemeten worden. Het is de bedoeling dat je de waarde straks op je mobiele telefoon kunt aflezen.
Glucose meten in traanvocht
Internist Nel Geelhoed-Duijvestijn is nauw betrokken bij het testen van de NovioSense. ‘Traanvocht is blijkbaar heel geschikt om de hoeveelheid glucose in te meten. Traanvochtproductie is dag en nacht vrij constant en wordt de hele dag door ververst; zonder dat je het merkt loopt er continu traanvocht van boven uit het oog naar beneden.’
Meer traanvocht
Hoe komt het dat de Google-lens niet werkte, en dit veertje wel? Volgens Chris Wilson, de directeur van NovioSense, is dat omdat er onder het ooglid meer traanvocht zit dan op het oog zelf. De samenstelling van het traanvocht is bovendien constanter dan op de plek waar een lens gewoonlijk zit. Tussen de werkelijke waarde en de gemeten waarde zit nu nog wel 10 minuten vertraging.
Zonder irritatie
‘Veel mensen denken dat het veertje vervelend zit, of irritatie aan het oog geeft’, zegt Geelhoed-Duijvestijn. ‘Dat is niet zo. Rond het onderste ooglid zitten namelijk helemaal geen pijnzenuwen. Daardoor voelen de proefpersonen het veertje niet. Na het testen was er ook niets te zien van roodheid of irritatie. Je moet wel oppassen met hard in je ogen wrijven.’
Drie elektrodes
In het veertje zitten drie elektrodes: een meter, transponder en zender die de waarde via NFC-technologie naar een smartphone stuurt. De meeste nieuwe smartphones hebben een NFC-chip.

Met een apparaatje is het veertje eenvoudig in te brengen, zonder verdoving. De gel die eromheen zit zorgt ervoor dat het niet irriteert. Buiten het lichaam kon het veertje drie weken lang glucose meten. Bij mensen moet dit nog getest worden.
Betrouwbaarheid
De NovioSense is bij zes proefpersonen getest. NovioSense heeft de waarden vergeleken met die van vingerprikken en de FreeStyle Libre. De metingen zijn volgens Noviosense minstens zo betrouwbaar als andere apparaten die onder en op de huid gedragen worden. 70% van de uitkomsten lag binnen de gestelde ‘norm A’ (niet meer dan 20% afwijking van de werkelijke waarde). Dit is vergelijkbaar met de FreeStyle Libre.
Enthousiast
Geelhoed-Duijvestijn: ‘Ik ben echt heel enthousiast over deze ontwikkeling en de eerste studieresultaten. Het is betrouwbaar, goedkoop en wat ook prettig is, is dat er geen naaldje of pleisters voor nodig zijn. Er zijn best wat mensen die allergisch zijn voor pleisters. Bovendien is het prettig dat deze sensor mogelijk ook bij mensen drie weken lang werkt.’
Verder onderzoek
De eerste studie was gericht op veiligheid; in de tweede studie is gekeken of het betrouwbaar is. Inmiddels is een vervolgstudie gestart met 24 patiënten van het Haaglanden Medisch Centrum om het veertje verder te testen.
Kosten
NovioSense moet goedkoper worden dan andere sensoren. Wilson wil het liefst werken met een abonnementsvorm, waarbij je betaalt voor de dienst in plaats van voor het apparaatje. Hij denkt aan een prijs van 50 euro per maand, maar liever minder zodat het betaalbaar wordt voor een grotere groep. Ter vergelijking: een continue bloedglucosemeter kost 100 tot zelfs 300 euro per maand.
Het veertje van NovioSense doet het goed in de eerste tests, maar het kan nog even duren voordat het er echt komt. Eerst de verdere tests afwachten, en ook moeten nog allerlei dingen worden uitgezocht zoals: gaat het 's nachts goed? Kan het bij lenzendragers? We blijven NovioSense in ieder geval volgen want het product is heel interessant en zou voor veel mensen een uitkomst kunnen zijn.
Afbeeldingen van het veertje: © NovioSense
Op de hoogte blijven?
Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!