Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Nederland loopt voorop als het gaat om een echte volledige kunstalvleesklier. Deze onderzoekers zijn ermee bezig.

De volgende Nederlandse onderzoekers werken hieraan:

Onderzoeker Waar houdt deze onderzoeker zich mee bezig?
Robin Koops.png
Robin Koops
Robin Koops (Inreda Diabetic) heeft zelf diabetes type 1. Jaren geleden ging hij samen met twee vrienden zelf sleutelen aan een verbinding tussen een bloedsuikermeter en een insulinepomp. Een hack en enkele prototypes verder heeft het apparaat in verschillende testsituaties al mooie resultaten opgeleverd. Twee continue glucosesensoren meten de waarde en als deze te hoog dreigt te worden, dient de pomp automatisch insuline toe. En bij een te lage bloedsuiker geeft hij glucagon af. Ze verwachten in 2019 de markt op te gaan, en proberen het apparaat toegankelijk te maken voor iedereen wat betreft kosten en vergoeding.
Dr. Hans de Vries.png
Dr. Hans de Vries
Hans de Vries (AMC) doet onderzoek naar diabetestechnologie, glucoseregulatie in het ziekenhuis en betere behandelingen van diabetes type 1, type 2 en zwangerschapsdiabetes. Hij werkt aan de ontwikkeling van de artificiële of kunstmatige pancreas (kunstalvleesklier), waarbij getracht wordt de toediening van insuline te automatiseren.  In 2009 werd hij scientific coordinator van het AP@home consortium. Dit consortium, bestaande uit zes Europese bedrijven en zeven Europese universiteiten, verwierf een Framework Program 7 subsidie ter ontwikkeling van een kunstmatige alvleesklier. 

Meer over de kunstalvleesklier: