Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Mensen met diabetes type 1 die insuline spuiten of een insulinepomp gebruiken, hebben baat bij een continue glucosemeter. Dat blijkt uit het tot nu toe langst lopende onderzoek naar continue glucosemeting. 

Een continue glucosemeter meet via een sensor continu de bloedsuikerspiegel. Bij een dreigende hypo of hyper geeft hij een alarmpje. Voegt het ook echt wat toe aan de behandeling van diabetes type 1? Daarvoor is het COMISAIR-onderzoek in Tsjechië opgezet (de afkorting staat voor Comparison of Different Treatment Modalities for Type 1 Diabetes Including Sensor-Augmented Insulin Regimens).

Pomp, spuiten en continue meter

Aan het onderzoek deden 65 mensen met diabetes type 1 mee. Zij gebruikten een insulinepomp met of zonder continue glucosemeter, of gewoon insuline-injecties met of zonder continue glucosemeter. Allemaal checkten ze ook hun bloedsuiker met de vingerprik.

Lagere HbA1c-waarde

Na twee jaar waren de gemiddelde bloedsuikerwaarden van de mensen die geen continue glucosemeter gebruikten gelijk gebleven. Maar de mensen die wel een continue glucosemeter gebruikten, hadden een lager gemiddeld HbA1c, dat was gezakt van ongeveer 64 mmol/mol (8%) naar 53 mmol/mol (7%) of zelfs lager. Ook hadden ze minder vaak een hypo. 

De resultaten stonden al in 2016 in Diabetes Technology & Therapeutics. In 2019 zijn de resultaten gekomen van een vervolg op dit onderzoek, die de resultaten nog eens bevestigde.

Individueel bekijken

Moet iedereen met diabetes type 1 nu standaard aan de continue glucosemeter? Nee, vinden de onderzoekers, niet alle mensen hebben er eentje nodig. En niet iedereen wil er zelf eentje gebruiken. Maar behandelaren zouden wel mensen moeten kunnen bieden wat ze nodig hebben, of waar ze misschien baat bij hebben. Het blijft een kwestie van individueel bekijken wat voor iemand het beste is.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesse aan.