Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Meedoen aan onderzoek

Redactie van diabetestype1.nl
Redactie van diabetestype1.nl • 20 juli 2018
Meedoen aan onderzoek diabetes type 1

Regelmatig zoeken wetenschappers proefpersonen met diabetes type 1 voor hun onderzoek. Of ze zoeken deelnemers voor een panel of enquête. Hier vind je enkele oproepen voor onderzoek.

Soms heb je direct zelf baat bij een onderzoek, maar vaak ook niet. Dan doe je het puur om mee te helpen aan toekomstige betere behandelingen. Hieronder zie je enkele oproepen voor onderzoek. Meer info en aanmelden doe je verder rechtstreeks bij de onderzoekers.

  Proefpersonen of deelnemers met diabetes type 1 gezocht

  Vragenlijstonderzoek - bloedsuiker tijdens de overgang

  Ervaren vrouwen met diabetes type 1 veranderingen van bloedsuikers tijdens de overgang? Om dit te onderzoeken doet het Amsterdam UMC een vragenlijstonderzoek voor vrouwen met diabetes type 1 die in of voorbij de overgang zijn.
  Wie kan er meedoen?

  • U bent een vrouw met diabetes type 1
  • Uw laatste menstruatie (menopauze) was langer dan 1 jaar geleden

  De vragenlijst bevat vragen over uw diabetes, vragen over uw laatste menstruatie, vragen over uw bloedsuikers, vragen over klachten tijdens de overgang en vragen over slaapproblemen. Wilt u meedoen? Dan vragen we u om eenmalig een vragenlijst in te vullen. De vragenlijst is anoniem. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 20 minuten. 

  Meer informatie en meedoen kan via deze pagina.

  DIAGNODE 3-onderzoek

  Heb je onlangs de diagnose diabetes type 1 gekregen? Onderzoekers zijn voor het DIAGNODE 3-onderzoek op zoek naar deelnemers waarbij de diagnose diabetes type 1 niet langer dan zes maanden geleden is gesteld en tussen de 12 - 29 jaar oud zijn. In het DIAGNODE-3-onderzoek wordt gekeken of met het experimentele geneesmiddel Diamyd® (rhGAD65) de eigen insulineproductie van het lichaam behouden kan worden door de auto-immune aanval op de insulineproducerende cellen (bètacellen) in de alvleesklier te stoppen of te vertragen.

  Meer informatie en aanmelden kan via deze pagina.  

  Onderzoek - hoe gaan volwassenen met een chronische aandoening om met hun symptomen

  Het UMC Utrecht zoekt mensen vanaf 18 jaar die klachten van hun diabetes ervaren (zoals vermoeidheid) en deze klachten in een app willen bijhouden. Dit onderzoek wordt gedaan om meer te weten te komen over hoe volwassenen met een chronische aandoening omgaan met hun symptomen. Voor het onderzoek wordt gevraagd om symptomen 2 weken achter elkaar bij te houden in een (beveiligde) app op uw telefoon of tablet. Deelnemers krijgen een vergoeding voor hun tijd.
  Op deze pagina staat meer informatie. 

  DECO-studie - mensen met neuropathieklachten in onderbenen en/of voeten

  Het UMC Utrecht zoekt voor de DECO-studie mensen (tussen 18 en 75 jaar oud) met neuropathieklachten in onderbenen en/of voeten (pijn, tintelingen, vreemde sensaties en gevoelloosheid). In de DECO-studie onderzoekt het UMC Utrecht samen met 10 andere ziekenhuizen welke behandeling voor zenuwbeknelling in de voet het meeste effect heeft. Het doel van het onderzoek is de kwaliteit van leven voor deze kwetsbare groep patiënten te verbeteren en complicaties aan de voeten te voorkomen. 
  Meer informatie: www.lastvanmijnvoeten.nl. Aanmelden kan via decostudie@umcutrecht.nl.

  Onderzoek - de veranderingen in glucosehuishouding tijdens inspanning

  De VU zoekt mensen met type 1 diabetes in de leeftijd van 18-65 jaar om deel te nemen aan een onderzoek naar de veranderingen in glucosehuishouding tijdens inspanning. Deelname aan het onderzoek omvat 4 bezoeken aan het laboratorium en een 4 weken durend trainingsprogramma. Voor deelname ontvang je € 300, - plus een reiskostenvergoeding.
  Kijk hier voor meer informatie over het onderzoek.

  TIMELAPSE onderzoek - Langdurige slapeloosheid

  Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede is, in samenwerking met het Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit Amsterdam, een wetenschappelijk onderzoek gestart met als doel verbeteren van de behandeling van langdurige slapeloosheid bij mensen met een medische aandoening, waaronder diabetes type 1. Met het TIMELAPSE onderzoek wordt onderzocht of een lage dosering amitriptyline (een antidepressivum) even werkzaam is als cognitieve gedragstherapie voor patiënten met langdurige slapeloosheid en een medische aandoening. Op deze pagina staat meer informatie over het onderzoek.

  Onderzoek - Verband tussen diabetes en je darmbacteriën begrijpen

  Het Amsterdam UMC zoekt deelnemers voor een onderzoek naar diabetes type 1 en darmbacteriën. In het onderzoek wordt er bekeken of een verandering van je darmbacteriën of infecties bij heeft gedragen aan het ontstaan van je diabetes type 1. Meedoen aan het onderzoek houdt in: een studiebezoek, een keer bloedafname, drie vragenlijsten thuis, glucose meter uitlezen en een keer poep en urine thuis verzamelen.
  Op deze pagina staat meer informatie over het onderzoek. Vragen en aanmelden: darmenbijtype1diabetes@amsterdamumc.nl.

  Onderzoek - Hypoglykemieën

  Het Radboudumc doet onderzoek naar hypoglykemieën bij mensen met diabetes type 1. De onderzoekers zoeken mensen met diabetes type 1, die hun glucose door middel van een vingerprik (en dus niet middels een sensor, zoals een Freestyle libre sensor) meten en tussen de 18 en 85 jaar oud zijn.
  Meedoen aan het onderzoek houdt in: gedurende 10 weken vragenlijsten invullen op een app en het dragen van een glucosesensor en een activiteitsmeter (Fitbit).
  Meer informatie: Drs. Namam  Ali, Namam.Ali@radboudumc.nl of Dr. Evertine Abbink, Evertine.Abbink@Radboudumc.nl of tel 0243618819.


  Kan ik me opgeven voor onderzoek met de kunstalvleesklier van Inreda?

  Nee, momenteel kan dat helaas niet. Als Inreda een onderzoeksproject gaat doen in het ziekenhuis waar je onder behandeling bent, bepalen jouw arts en jij samen of je in aanmerking komt voor deelname.

  Andere oproepen diabetesonderzoek

  Meer oproepen voor proefpersonen aan diabetesonderzoek vind je op de website van het Diabetes Fonds, Diabetesvereniging Nederland en ClinicalTrials.
  Wil je weten hoe het is om mee te doen aan onderzoek? Lees dan de ervaring van Gerrie!

  Meer weten over hoe een onderzoek naar een nieuw medicijn of nieuwe behandeling gaat, en wat woorden als placebo en dubbelblind betekenen? Bekijk het artikel 'Onderzoek: in stappen van lab naar mens'.

  Ben je onderzoeker en wil je ook een oproep op deze pagina? Stuur je verzoek met toelichting naar: info@diabetestype1.nl.

  Bestanden