Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Bij een hypo heb je suiker nodig om je bloedsuiker te laten stijgen. Maar soms werkt dit niet voldoende en heb je een injectie met glucagon nodig. Binnenkort kun je ook kiezen voor glucagon via de neus. 

Mensen met diabetes type 1 hebben gemiddeld twee keer week een hypo, blijkt uit onderzoek. Dat zijn meestal geen ernstige hypo’s. Gemiddeld één keer per jaar is een hypo ernstiger en heb je hulp van anderen nodig. Hoe langer je diabetes hebt, hoe groter de kans dat je je bewustzijn verliest tijdens een hypo. 

Spuiten mislukt vaak

Als iemand anders je moet helpen tijdens een hypo, is de glucagonkit onmisbaar. Maar in de stress kan het voor omstanders lastig zijn om eerst glucagonpoeder te vermengen met een oplosmiddel, dit op te zuigen met een spuit en dit vervolgens te injecteren. Sterker nog: 50 tot 80% slaagt er niet in om te spuiten. Het maakt wel uit of je getraind bent, maar dan nog lukt het vaker niet dan wel, blijkt uit een onderzoek met 31 mensen. 

Neusspray met glucagon

De glucagonspuit is dus voor veel mensen helemaal niet handig. Het bedrijf Lilly ontwikkelde daarom een nieuwe manier om glucagon toe te dienen. Een omstander hoeft niet meer te spuiten, maar gebruikt een neusspray met glucagonpoeder. De spray werkt vrijwel net zo goed om uit een hypo te komen. Bij een studie met 75 mensen bleek de spuit binnen 13 minuten te werken en de neusspray binnen 16 minuten. Andere onderzoeken laten zien dat er helemaal geen verschil is. Het middel wacht op goedkeuring in Amerika en Europa. Update zomer 2019: het middel is in Amerika goedgekeurd.

Bijwerkingen

Glucagon via de neus werkt prima, maar hoe zit het met bijwerkingen? Ook die zijn onderzocht bij kinderen en volwassenen. Ongemakken als hoofdpijn, oorpijn, oogklachten of nekpijn kwamen na gebruik van de neusspray voor bij een kwart van de mensen. Bij de groep die een glucagoninjectie had gekregen, was dit slechts 1 op 11. Misselijkheid is een andere veelvoorkomende bijwerking van glucagon. Dat kwam bij volwassenen in de test even vaak voor bij de spuit als bij spray, ongeveer bij 1 op 3. Kinderen zijn wat gevoeliger voor misselijkheid na toediening van glucagon. In een Amerikaans onderzoek was er wel een duidelijk verschil tussen de spuit en de spray. Met een injectie was 67% misselijk en bij de spray maar 42%. 

De glucagon-neusspray is in principe klaar om op de markt te komen. Dat gebeurt eerst in Amerika en daarna komt de neusspray met glucagon waarschijnlijk ook naar Europa. Wanneer dat gebeurt, weten we nog niet. 

Makkelijker voor omstanders 

De spray blijkt veel makkelijker in gebruik dan de spuit, zelfs als de helper niet getraind is. Bijna iedereen (93%) kreeg het voor elkaar de juiste dosis toe te dienen. De helpers waren ook een stuk sneller. Na 16 seconden was een getrainde helper klaar en een onervaren helper lukte het na 26 seconden.