Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

De psychische druk en mentale last die je ervaart door je diabetes wordt ook wel diabetes distress genoemd. Want met diabetes type 1 moet je altijd rekening houden. En dat kan soms behoorlijk zwaar zijn. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat jongeren met type 1 die slecht slapen, meer diabetes distress ervaren.

Bij goed slapen moet je niet alleen denken aan voldoende slaap. Het gaat namelijk ook om slaapkwaliteit, dus hoe goed je slaapt. Onderzoekers keken of verschillende slaapfactoren iets te maken hebben met diabetes distress bij jongeren.

Slaap meten

Een groep jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar deed mee aan het onderzoek. Het slaappatroon van de deelnemers werd gemeten door een speciaal soort horloge.

De onderzoekers brachten verschillende slaapfactoren in kaart. Zoals hoe ‘efficiënt’ de deelnemers sliepen (hoeveel uur sliepen ze écht). En hoeveel de slaapduur per dag verschilde. Ook keken de onderzoekers hoelang het duurde voordat de deelnemers in slaap vielen.

Meer diabetes distress bij slecht slapen

De onderzoekers zagen dat jongeren die korter en minder efficiënt sliepen meer last hadden van diabetes distress. Ook deelnemers waarbij het langer duurde voordat ze in slaap vielen hadden meer klachten van diabetes distress. Waaronder mentale klachten en een hoge bloedsuiker. Jongeren waarbij de slaapduur per dag meer verschilde hadden meer last van zenuwpijn.

Meer onderzoek nodig

Het onderzoek was vrij klein. Daarom is vervolgonderzoek nodig. Bijvoorbeeld om te kijken of goed slapen helpt om diabetes distress te verminderen. Ook is het belangrijk om te kijken hoe dit met elkaar te maken heeft. Want misschien is het wel zo dat mensen met veel diabetes distress juist slechter slapen.

MyDiaMate kan helpen

Dat goed slapen beter is voor je bloedsuiker is niet nieuw. Maar uit dit onderzoek blijkt dat het ook mogelijk een rol speelt bij diabetes distress. Het digitale zelfhulp-programma MyDiaMate besteedt aandacht aan slaap in de verdiepingsmodule ‘Mijn Energie’. Het geeft bijvoorbeeld tips hoe je jouw slaap-waak-ritme verbetert. De gratis app is beschikbaar op www.mydiamate.nl