Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Zeker ben ik er niet van, maar met de afname van het aantal COVID-19 gevallen in Nederland lijkt de maatschappij langzaam weer op te starten. Als dat doortrekt, betekent dit dat ik binnenkort ook weer naar kantoor ga om te werken. Dit heeft mij opnieuw aan het denken gezet: hoe ging ik ook alweer precies om met mijn diabetes type 1 op de werkvloer?

Hoewel ik met enige regelmaat hoor dat men liever niet laat zien dat hij/zij diabetes type 1 heeft, ben ik van mening dat het van cruciaal belang is om mensen waar je (op zijn minst) op frequente basis direct mee schakelt, te informeren van het feit dat jij diabetes type 1 hebt. Ik denk dat dit ervoor zorgt dat je een veilige omgeving voor jezelf creëert; collega’s kunnen correct handelen mocht er tóch wat gebeuren.

Daarnaast denk ik dat je indirect meewerkt aan het vergroten van awareness voor de conditie. Die vervelende aannames over dat je diabetes hebt omdat je ongezond leeft? Die komen omdat mensen niet goed genoeg geïnformeerd zijn over de verschillende vormen van diabetes en wat hierbij wel/niet komt kijken. Wanneer jij goed weet uit te leggen wat jouw conditie inhoudt, is de kans dat je een waardeloos alternatief krijgt bij de traktaties van je collega’s een stuk kleiner ;) Win-win dus!

Voor mij persoonlijk geldt dus dat mijn collega’s weten dat ik diabetes type 1 heb, en wat het inhoudt voor zowel hen als voor mij. Ik prik dan ook publiekelijk mijn insuline en op mijn bureau kunnen ze altijd wel dextro’s zien liggen. Mochten ze vragen hebben, dan verwijs ik ze ook vaak naar mijn website over diabetes type 1, voeding, sport en mindset: ronniesdosis.nl.
Daar leren ze vaak ook nog enkele zaken die voor hen ook relevant zijn. Want wij weten: wat gezond is voor non-diabeten, is niet anders dan wat gezond is voor ons.

Eten op kantoor

Over gezond gesproken, rekening houden met eten voor diabetes op de werkvloer is daily business voor mij. Het komt maar zelden voor dat ik ongepland of onvoorbereid naar werk ga. Meestal plan ik op zondagen mijn lunches en snacks voor op de werkvloer, en meal prep ik deze dan ook. Niet alleen scheelt dat tijd en geld, maar omdat je weet wat je eet worden je bloedsuikers er ook een stuk vrolijker van. En dát heeft ook weer voordelen voor mijn productiviteit op werk.

Overigens is er nog een belangrijke factor waar ik op de werkvloer rekening mee houd voor mijn bloedsuikers, en dat is beweging. Wanneer je een hele dag stil zit, dan kan dat een behoorlijke vermindering van insulinegevoeligheid als gevolg hebben. Daarom probeer ik zoveel mogelijk te wandelen na de lunch. Hiervoor check ik eerst de weervoorspelling. Als deze goed is, pas ik mijn insulinedosering voor de lunch aan (tijd en evt. hoeveelheid) zodat ik de kans op een hypo zoveel mogelijk ontneem. Gedurende de dag probeer ik ook elk uur even op te staan en een rondje te lopen op de werkvloer, en de trap te nemen waar mogelijk.

Voor mij persoonlijk is een punt van aandacht dat ik moet waken voor een cafeïne-overload uit koffie. Cafeïne kan, zeker in grotere hoeveelheden, een aanzienlijke werking op je bloedsuikers hebben (o.a. door de verhoging van het cortisol hormoon, waardoor je lever glucose in de bloedstroom kan loslaten). Wanneer je koffie neemt inclusief suiker, melk, en overige toevoegingen, dan kan het nog lastiger zijn. Zelf probeer ik daarom op kantoor maximaal twee zwarte koffies per dag te drinken.

Plan van aanpak

Nu ik er weer even over heb nagedacht, weet ik weer dat diabetes type 1 behandelen op de werkvloer straks wel goed moet komen. Ik zorg dat de belangrijkste mensen in mijn omgeving geïnformeerd zijn over mijn situatie, ik plan goed vooruit qua eten en drinken en zorg voor voldoende beweging. Kom maar op!

Foto: Dolf Hamburger / ANP