Let op: Dit is MIJN verhaal. Dit heeft voor mij gewerkt om mijn doelen te bereiken. Praat eerst met je diabetesteam als je verandering wil aanbrengen in je regime!
Al vijf jaar zit ik op een gezond gewicht, maar soms hoor ik nog: ‘wow, jij bent afgevallen sinds de laatste keer dat ik je zag. Hoe heb je dat gedaan?!’.
Iedereen weet het feitelijke antwoord hierop: meer energie verbranden dan dat je binnenkrijgt. In de praktijk blijkt dat vaak lastiger dan gedacht, en type 1 diabetes (al 20 jaar) gooit daar nog een schepje bovenop. Immers: heb je lage bloedsuikers, dan moet je eten om dit te verhelpen. Heb je (vaak) te hoge bloedsuikers, dan kan dit onder andere spieren afbreken (wat in verhouding je vetpercentage doet stijgen). Dus inderdaad, hoe deed ik dat dan?
Reality check
Zomer 2014. Ik woog 98,8 kilo met mijn lengte van 184 cm. Dit waren geen spieren. Ik wist dat ik te veel woog, maar het was de waarschuwing van de diabetesverpleegkundige die tot me doordrong: ‘Als je zo doorgaat, wordt het een lastig verhaal om later gezond je kinderen groot te brengen.’
Een heftige uitspraak, maar het was wel wat ik nodig had. Ik besloot om gewicht te verliezen, al had ik geen idee hoe. Dus: Google. Naïef de duizenden diëten en methodes op het internet proberen: van low carb tot ‘niet meer eten na zessen’. Helaas zonder blijvend resultaat …
Pas toen ik het ouderlijk nest verliet, vlogen de kilo’s eraf. Zonder me bewust te zijn van wat ik nou precies veranderde. Achteraf was het logisch: ik bewoog nog altijd even veel (ik sportte 3 keer per week), maar omdat ik nu zelf moest koken, ontwikkelde ik andere eetgewoontes.
Van chocolade cornflakes met volle melk in de ochtend, naar magere kwark met fruit als ontbijt. Van zes sneetjes witbrood met Nutella als lunch, naar een heerlijke volkoren wrap met groentes en kip. En ook het avondeten kreeg een make-over: van patat met mayo en een kipschnitzel, naar een goed gegrilde biefstuk met gewokte groentes en gekookte aardappels.
Natuurlijk at ik nog snoep, pizza’s en ging ik vaak uit eten, maar 70% van mijn dieet bestond nu uit onbewerkt voedsel waardoor ik vaker en langer vol zat en daardoor had ik op een natuurlijke manier minder behoefte aan calorierijke snacks. En ja hoor: binnen een jaar was ik 14 kilo kwijt.
Op dit punt had ik een ‘gezond BMI’ en woog ik zo’n 85 kilo. Ik had veel minder insuline nodig – hoe lager je vetpercentage, hoe meer insulinegevoelig je wordt als type 1 diabeet – en ik had veel meer energie. En dat zonder ooit een calorie te tellen!
Vet verliezen voor gevorderden
Ik zat vier jaar op dit gewicht, voor ik besloot om nog zes kilo vet te verbranden. Ik wilde namelijk vanaf een bepaald punt met krachttraining spieren gaan opbouwen (goed voor insulinegevoeligheid), maar om dat laatste vet te verliezen, wist ik dat ik meer uit de kast moest halen.
Dus ging ik mij verdiepen. Dankzij veel studeren over voeding, lichaam, geest, en diabetes heb ik zo geleerd welke voeding mij mentaal en fysiek het meest verzadigden en energie gaven, en wat in mijn schema paste om op een gezonde, actieve en leuke (heel belangrijk!) manier vet te verliezen.
Ik hield daarvoor met een handige app dagelijks bij hoeveel calorieën, koolhydraten, vetten en eiwitten ik at, en daarnaast zelfs hoeveel ik sliep en bewoog. Hierdoor kreeg ik tevens betere bloedsuikers.
Met de 79 kilo die ik nu weeg en waarmee ik dit stuk schrijf, kan ik met trots zeggen dat ik ook die laatste zes kilo met succes kwijt ben geraakt. Ik ben nu klaar voor de volgende stap: 5 kilo aankomen, in spieren!
Toch is deze gedisciplineerde en pro-actieve levensstijl waarbij je alles bijhoudt niet vereist om vet te verliezen, zoals je ook in het begin van mijn verhaal kan lezen. Maar ik ben blij dat ik nu precies weet wat ik moet doen om mijn gewicht te sturen, zelfs met diabetes.
En als ik het kan, kan jij het ook …
Tips
Om af te sluiten enkele persoonlijke en algemene tips die mij veel hebben geholpen:
• Doe er alles aan om je bloedsuikers te controleren.
• Vet verliezen is ook een mentale strijd; zoek intrinsieke reden om je doel te bereiken.
• Leer over voeding, diabetes en het lichaam, en leer kwalitatieve bronnen (her)kennen.
• Omgeef je met mensen die soortgelijke doelen hebben of je motiveren.
• Het beste dieet/levensstijl is er een die je kunt volhouden.
• Drink meer water.
• Vervang calorierijke drankjes met caloriearme alternatieven.
• Eet meer fruit & groente.
• Kruiden doen wonderen voor smaak.
• Eet voornamelijk onbewerkt voedsel (ik hou 80%/20% aan).
• Los hypo’s op met dextro’s – dit voorkomt onnodige calorieën.
Meer tips en verhalen vind je op mijn Youtube-kanaal. Stuur gerust een berichtje als je vragen hebt.
Succes!
Ronnie