Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Of je diabetes type 1 krijgt hangt af van heel veel verschillende factoren. Voeding speelt mogelijk ook een rol. Toch is hier nog veel onduidelijkheid over. Hoe zit het bijvoorbeeld met het drinken van koemelk op jonge leeftijd en de kans op diabetes type 1?

Wanneer je plotseling diabetes type 1 krijgt, is er in je lichaam al een geleidelijk proces aan vooraf gegaan. Er zijn aanwijzingen voor verschillende factoren die misschien bijdragen aan het ontstaan van diabetes type 1. Het drinken van koemelk is mogelijk ook zo’n factor, blijkt uit Zweeds onderzoek.

Bundelen van onderzoeken

Zweedse onderzoekers keken naar het verband tussen bepaalde voedingsmiddelen en de kans op diabetes type 1. De onderzoekers analyseerden veel verschillende onderzoeken en bundelden de resultaten. Ze presenteerden die onlangs op een congres voor diabetesonderzoek (het EASD-congres).

Koemelk later introduceren aan baby

De onderzoekers zagen dat baby's die voor het eerst koemelk drinken wanneer ze twee tot drie maanden oud zijn, 31% minder kans hebben om type 1 te krijgen dan baby’s die al eerder koemelk kregen.

Maar uit eerder onderzoek blijkt dat het vermijden van koemelkeiwitten in flesvoeding voor baby’s niet helpt om diabetes type 1 te voorkomen. Hoe zit dat dan? Nou, dat onderzoek ging specifiek over het vermijden van koemelkeiwitten. Maar koemelk bestaat uit veel meer dan alleen die eiwitten. Andere factoren in koemelk kunnen dus misschien wél een rol spelen.

Koemelk bij kinderen verhoogt kans op type 1

Niet alleen bij baby’s, ook bij iets oudere kinderen speelt het drinken van koemelk mogelijk een rol in het ontstaan van diabetes type 1. De onderzoekers zagen dat kinderen die veel koemelk drinken (minstens twee tot drie glazen per dag) 78% meer kans hebben om diabetes type 1 te krijgen, vergeleken met kinderen die minder koemelk drinken.

Borstvoeding beschermt juist

Uit vorig onderzoek weten we al dat borstvoeding mogelijk beschermt tegen diabetes type 1. De Zweedse onderzoekers bevestigen dat. Ze vonden dat baby’s die ten minste 6 tot 12 maanden borstvoeding krijgen 61% minder kans hebben op diabetes type 1, vergeleken met baby’s die minder lang borstvoeding krijgen.

Meer kennis is belangrijk

Of je diabetes type 1 krijgt, hangt af van heel veel verschillende factoren. Maar meer kennis over het verband tussen bepaalde voedingsmiddelen en de kans op diabetes type 1 is belangrijk. Want zo kunnen we uiteindelijk misschien voorkomen dat steeds meer mensen diabetes type 1 krijgen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesse aan.

Bron: arts.diabetesgeneeskunde.nl, healio.com