Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Diabetes type 1 valt helaas (nog) niet te voorkomen. Wel komen we steeds meer te weten over de verschillende factoren die de kans op diabetes type 1 verhogen. Finse onderzoekers zochten uit of het uitmaakt of je opgroeit op het platteland of in de stad.

We weten dat in bepaalde gebieden diabetes type 1 meer voorkomt, bijvoorbeeld in Zweden en andere Noord-Europese landen. Hoe dat komt weten we niet precies. Maar naast vatbaarheid voor diabetes type 1 speelt mogelijk ook de omgeving waarin je opgroeit een rol.

Onderzoek bij hoog-risico kinderen

Finse onderzoekers volgden kinderen met een hoge aanleg voor diabetes type 1 voor een lange tijd. Ze keken vervolgens welke kinderen diabetes type 1 (of meerdere antistoffen) ontwikkelden en wie niet. Het Finse onderzoek werd gepubliceerd in het vaktijdschrift Diabetes Care.

Opgroeien op platteland mogelijk gunstig

Onderzoekers zagen dat (hoog-risico) kinderen die op (of dichtbij) het platteland opgroeiden minder kans hadden op diabetes type 1. Ook hadden de plattelandskinderen minder kans om meerdere antistoffen te ontwikkelen, vergeleken met kinderen die opgroeiden in de stad.

Op plaatsen met veel sneeuw zagen onderzoekers juist het tegenovergestelde: kinderen hadden daar een hogere kans om diabetes type 1 te ontwikkelen. Hoe zit dat?

Link met blootstelling aan bacteriën

Onderzoekers denken dat het iets te maken heeft met de blootstelling aan bacteriën. Zo worden plattelandskinderen meer blootgesteld aan verschillende soorten bacteriën, vergeleken met stadskinderen. En bij plekken met veel sneeuw leven er vaak minder verschillende soorten bacteriën in huis, daar heb je dus meestal ook minder blootstelling.

Die blootstelling aan bacteriën kan vervolgens invloed hebben op onze darmflora. En juist een goede ontwikkeling van de darmflora in het begin van ons leven is belangrijk om de afweer goed te laten werken. Onderzoekers denken daarom al een tijdje dat er een link is tussen diabetes type 1 en de darmflora (microbioom).

Veel verschillende factoren spelen rol

Moet je dan maar verhuizen? Nee hoor. Of je diabetes type 1 krijgt hangt namelijk af van heel veel verschillende factoren. Maar als we meer te weten kunnen komen over al deze omgevingsfactoren, dan kunnen we uiteindelijk misschien voorkomen dat steeds meer mensen diabetes type 1 krijgen.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.