Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Sommige mensen hebben meer aanleg om diabetes type 1 te krijgen, wat meetbaar is aan bijvoorbeeld GAD65-antistoffen in het bloed. Maar wat zorgt er nou voor dat diabetes type 1 doorzet? Veel is daar niet over bekend. Uit onderzoek blijkt dat het eten van vis mogelijk een rol speelt.

Bij sommige mensen met aanleg voor diabetes type 1 is het afweersysteem al iets actiever dan normaal. Er zijn dan afweerstoffen aanwezig tegen stoffen in je eigen lichaam, zoals mogelijk tegen het eiwit GAD65. Maar lang niet iedereen met GAD65-antistoffen krijgt diabetes.

Een internationaal team van onderzoekers keek aan de hand van gegevens uit acht Europese landen of het eten van vis een rol speelt bij het ontwikkelen van diabetes bij mensen die GAD65-antistoffen hebben.

Grote en kleine vis-eters

De onderzoekers vergeleken de gegevens van mensen die weinig vis aten (minder dan 1 portie per week) met een groep die een hoge vis-inname had (meer dan 2 porties per week). Alle mensen hadden antistoffen tegen GAD65.

De onderzoekers zagen dat mensen die weinig vis aten meer kans hadden op het ontstaan van diabetes dan mensen die vaker vis aten. Dat effect was vooral te zien bij mensen met een hoge hoeveelheid antistoffen tegen GAD65.

Mogelijke rol van omega-3 vetzuren

De onderzoekers zagen dat vooral het eten van vette vis (zoals zalm, haring en makreel) gunstig is bij mensen met GAD65. Ze denken dat misschien de ontstekingsremmende werking van omega-3 vetzuren hierbij een rol speelt. Maar dat moet nog verder worden onderzocht.

Wat kun je zelf doen?

Het eten van (genoeg) vis verkleint dus mogelijk gedeeltelijk het risico op diabetes type 1 bij mensen met GAD65-antistoffen. Door het onderzoek weten we nu weer wat meer over de verschillende factoren die iets te maken hebben met de stap van auto-immuniteit naar diabetes type 1.

Momenteel kun je niet zomaar GAD65-antistoffen laten meten in je bloed. Maar genoeg (vette) vis eten is hoe dan ook gezond, dus dat is toch al een goed idee.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!