Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben daarna niet alleen een verhoogde kans op diabetes type 2, maar waarschijnlijk komt ook type 1 bij deze groep vaker voor. Finse onderzoekers zochten daar meer over uit.

Al eerder was bekend dat je na zwangerschapsdiabetes meer kans hebt op diabetes type 2. Dat is ook wel voor diabetes type 1 bekeken, maar te weinig om er echt iets over te kunnen zeggen. Finse onderzoekers pakten het grondiger aan, en volgden 23 jaar lang bijna 800 vrouwen met én zonder eerdere zwangerschapsdiabetes.

Binnen 7 jaar na zwangerschapsdiabetes

Van de vrouwen die zwangerschapsdiabetes hadden gehad, kreeg 5,7% diabetes type 1, tegenover geen enkele vrouw in de vergelijkingsgroep. In al die gevallen gebeurde dat binnen zeven jaar na de zwangerschap. Na die zeven jaar zagen de onderzoekers geen verschil meer in het krijgen van diabetes type 1, vergeleken met vrouwen zonder zwangerschapsdiabetes.

Behandeling met insuline belangrijke voorspeller

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes krijgen meestal eerst voedingsadvies. Maar als de bloedsuikerspiegel toch te hoog blijft, moeten ze tijdelijk insuline spuiten. De onderzoekers zagen dat bij de vrouwen die insuline nodig hadden, daarna wat vaker diabetes type 1 voorkwam. Hoe het precies zit, is nog niet duidelijk. 

Zoals altijd is er nog meer onderzoek nodig om deze resultaten te bevestigen. Maar het kan alvast geen kwaad als vrouwen na zwangerschapsdiabetes de eerste zeven jaar extra letten op mogelijke symptomen van diabetes type 1. Vooral als ze insuline hebben gespoten.

Verhoogde kans op type 1 bij kind

Naast dat er dus waarschijnlijk een verband is tussen zwangerschapsdiabetes en het ontstaan van diabetes type 1 bij de moeder zelf, heeft het ook effect op het kind. Eerder werd namelijk bekend dat zwangerschapsdiabetes het risico op diabetes type 1 bij het kind verhoogt.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!